Financieel/Nieuws
1908631
Nieuws

Rechter fluit ACM terug

Rotterdam - De Autoriteit Consument en Markt is in een mededingingszaak andermaal op de vingers getikt door de rechtbank Rotterdam.

De ACM legde in 2011 voor bijna €13 miljoen aan boetes op aan vier transportbedrijven en vijf bestuurders van de bedrijven voor verboden prijsafspraken in het ’koelvrieskartel’. Twee bedrijven - Eimskip en Kloosterboer - en vier bestuurders schikten in ruil voor 10% korting op hun boete. Twee andere bedrijven - Samskip en H&S Coldstores - en één bestuurder vochten hun boetes aan. Uiteindelijk met succes.

De ACM kan nog in hoger beroep bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven. Of de toezichthouder dat ook gaat doen, kan een woordvoerder nog niet zeggen.

Bij Martijn van de Hel, advocaat namens Maverick, gaat wel een flesje wijn open. „Dat mag wel na zes jaar.” Van de Hel verwacht niet dat de ACM in beroep gaat. „De rechter spreekt over ’fundamenteel bewijsgebrek’, dat is een stevig oordeel.”

Van de Hel heeft nog een andere zaak tegen de ACM lopen, een bezwaar tegen een boete van €16 miljoen die aan vier importeurs van batterijen voor vorkheftrucks werd uitgedeeld in juli 2017. ’Ook die zie ik met vertrouwen tegemoet.’

Eerder beet de ACM al in het stof met boetes tegen een sloopkartel (deels teruggedraaid) en 61 handelaren die actief zijn op huizenveilingen (vernietigd). Ook een boete opgelegd aan Pretium Telecom werd door de rechter vernietigd.

In totaal werd in 2017 liefst 105 keer bezwaar aangetekend tegen boetes en besluiten van de ACM op onder meer mededingingsgebied en consumentenmisleiding. 26 van die 105 bezwaren zijn gedeeltelijk gerond verklaard, 3 geheel gegrond.