Nieuws/Financieel
1909292
Financieel

Nederlands kalfsvlees mag China weer in

PEKING - Over enkele maanden kunnen Chinezen hun tanden weer in ons kalfsvlees zetten. De overheid van de Aziatische grootmacht sloot in de jaren negentig zijn grenzen voor Europees vlees vanwege de gekkekoeienziekte, maar laat nu toch weer import uit ons land toe.

Met de overeenkomst, die voor de zomer volgens president Xi Jinping kan worden getekend, is een jaarlijks bedrag van 15 miljoen euro gemoeid, zo maakte minister Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) gisteren bekend, aan het einde van haar handelsmissie naar China.

De ‘uitzonderingspositie’ komt, zo liet ze weten, omdat de Chinezen beseffen dat het kalfsvlees uit ons land kwalitatief uitstekend en vooral ook veilig is.

Overwinning

,,Vanwege de kwaliteit van ons vlees, en alle controles die hebben plaatsgevonden, gaven de Chinezen aan dat het product wederom geïmporteerd kan gaan worden.”

Volgens de minister is er zeventien jaar overleg geweest over het onderwerp. ,,Ik ben dan ook heel blij met deze stap. Er is weer grote afzetmarkt bijgekomen, en dat is vooral goed voor de Nederlandse boer en de Nederlandse producenten, maar ook goed voor de Chinese consument, want voedselkwaliteit is hier een heel belangrijk thema.”