Nieuws/Financieel
1909310
Financieel

Concern op de schop

Diess nieuwe topman bij VW

Volkswagen heeft Herbert Diess benoemd als nieuwe topman bij VW. Hij volgt ceo Matthias Müller op. Tegelijkertijd gaat de hele bedrijfsstructuur voor de automerken op de schop.

Dat meldt de autoreus donderdagavond. Voormalig BMW-bestuurder Diess is momenteel de chef van het merk Volkswagen.

De leverancier van twaalf automerken komt volgens de lang verwachte verklaring ook met zes nieuwe divisies binnen het bedrijf.

In de Duitse media werd al gespeculeerd dat Diess tot opvolger van Müller zou worden benoemd. Sinds het uitkomen van het grootscheepse dieselschandaal, dat de automaker miljarden kostte, is het Volkswagen er alles aan gelegen de structuur van het bedrijf te veranderen. Eerder ging het management al op de schop. Daarbij kregen regiomanagers en de afzonderlijke merken die onder de VW-vlag opereren meer verantwoordelijkheid.

’Toewijding’

De 64-jarige Müller wordt in een verklaring bedankt voor zijn toewijding in de afgelopen jaren. Müller was eerder topman van dochtermerk Porsche. Hij kwam vervolgens in 2015 aan het roer te staan van de hele autogroep toen zijn voorganger Martin Winterkorn het veld moest ruimen vanwege het gesjoemel met de uitstoot van dieselauto's.

Diess is 59 jaar, geboren in München, en heeft de Oostenrijkse nationaliteit. Hij werkte voor hij in 2014 overstapte naar Volkswagen bij rivaal BMW, waar hij onder meer bekend stond als een grote fan van elektrische auto's.

Dat laatste is precies waar hij zich komende jaren veel op zal moeten richten. Volkswagen hoopt met zijn nieuwe topman beter te kunnen aanhaken bij alle nieuwe technologische ontwikkelingen in de autosector en tegelijk zijn imago verder op te vijzelen.