Financieel/Nieuws

Brussel akkoord met staatssteun Monte dei Paschi

Door Ruben Eg

Bloomberg

MILAAN - De Italiaanse probleembank Monte dei Paschi di Siena (MPS) mag opnieuw met belastinggeld worden gered.

Bloomberg

De Europese Commissie heeft hierover een principeakkoord gesloten met de Italiaanse minister Pier Carlo Padoan van Financiën. Voorwaarde is dat MPS alle €26 miljard aan probleemleningen op de balans doorverkoopt.

Ook moeten aandeel- en obligatiehouders meebetalen aan de verbetering van de kapitaalspositie van de oudste bank ter wereld.

„Dit zorgt ervoor dat degene die profiteren van investeringen ook bijdragen aan een herkapitalisatie voor het geld van belastingbetalers in gevaar komt. Spaarders blijven altijd beschermd”, aldus Eurocommissaris Margrethe Vestager van Mededinging.

Spaarders

Toch betekent deze eis dat ook houders van achtergestelde leningen van MPS moeten bloeden. Padoan probeerde dit te voorkomen, omdat veel gewone Italianen hun appeltje voor de dorst in ‘spaarobligaties’ van hun eigen bank steken.

Als compromis is besloten dat MPS deze klanten die geld verliezen door de redding van de banken met ‘meer veiliger producten’ moet compenseren als sprake is geweest van misinformatie.

Probleemleningen

Eerder deze week kreeg Quaestio Capital Management namens een groep kopers van de probleemleningen van MPS ‘exclusief’ toegang tot alle details van het reddingsplan. „Vanwege de uiterste haast in het herkapitalisatieproces”, aldus een korte verklaring van de bank, die een kapitaalstekort van €8,8 miljard heeft. Sinds eind vorig jaar wordt overlegd over een reddingsplan, nadat een emissie mislukte.

Hoeveel geld uit de Italiaanse schatkist gehaald mag worden voor de herkapitalisatie van MPS is vooralsnog niet bekend. „De Commissie zal nu samenwerken met Italië over de details van het definitieve herstructureringsplan van MPS, inclusief de toezeggingen van de Italiaanse autoriteiten over de implementatie van het plan”, meldt Brussel. Pas daarna wordt het definitieve besluit genomen.

Lees meer over