Nieuws/Financieel
1911607841
Financieel

'Wall Street begint nieuwe week met minnen'

New York - De aandelenbeurzen in New York beginnen maandag naar verwachting met kleine minnen aan de nieuwe handelsweek. Beleggers op Wall Street kijken vooral uit naar de handelsgesprekken tussen China en de Verenigde Staten later deze week. Peking zou zich steeds minder bereid tonen om een brede handelsdeal te sluiten met de Amerikanen.

De afgelopen weken hebben Chinese onderhandelaars meerdere keren met hun Amerikaanse tegenhangers gesproken in Peking. Het aantal onderwerpen dat de Chinezen bereid waren de revue te laten passeren zou aanmerkelijk zijn geslonken. De Chinese toponderhandelaar en vicepremier Liu He reist donderdag naar Washington, maar zou geen afspraken willen maken over hervorming van het industriële beleid of het aanpakken van Chinese staatsbedrijven waar vanuit de VS over wordt geklaagd.

Verder blijft de afzettingsprocedure tegen president Donald Trump de gemoederen bezighouden. In de Oekraïne-affaire die in de VS geleid heeft tot de start van een impeachmentprocedure zou een tweede klokkenluider zich hebben gemeld.

Renteverlaging

Op macro-economisch gebied staan deze week gegevens op de rol over onder meer Amerikaanse producentenprijzen, inflatie en het consumentenvertrouwen dat wordt gemeten door de Universiteit van Michigan. Woensdag komen notulen naar buiten van de meest recente beleidsvergadering van de Federal Reserve. In september kwam de Amerikaanse centrale bank met de tweede renteverlaging, na de eerdere stap in juli.

Eind vorige week zorgde de toenemende hoop op een nieuwe renteverlaging door de Fed voor winsten op de beurzen. Die hoop werd gevoed door een reeks tegenvallende cijfers over de Amerikaanse industrie en dienstensector en het banenrapport dat minder sterk uitviel dan verwacht. Fed-president Jerome Powell verklaarde vrijdag dat de Amerikaanse economie er nog goed voorstaat.

General Electric

Bij de bedrijven is er aandacht voor onder meer General Electric (GE). Het industrieconcern bevriest pensioenen van duizenden werknemers, waardoor pensioentekorten met miljarden worden teruggedrongen. Verder hebben General Motors (GM) en vakbond United Auto Workers (UAW) nog geen akkoord gesloten over een nieuwe cao. De onderhandelingen lijken zelfs muurvast te zitten, nadat het laatste voorstel van de autobouwer aan de bond is afgewezen.

De Dow Jonesindex sloot vrijdag met een winst van 1,4 procent op 26.573,72 punten. De brede S&P 500 steeg eveneens 1,4 procent, tot 2952,01 punten. Techgraadmeter Nasdaq dikte 1,4 procent aan tot 7982,47 punten.