Nieuws/Financieel
1913779
Financieel

’Trump blijft risico voor beleggers’

Vooral dankzij de handreiking van China in het handelsconflict met de VS vervolgden de aandelenbeurzen afgelopen week de weg omhoog. „Het sentiment kan echter zo weer omslaan, door wapengekletter in Syrië of een nieuwe tweet van Trump”, meldt econoom Teeuwe Mevissen van de Rabobank.

Hij wijst erop dat de topman van de Chinese centrale bank ervoor gezorgd heeft dat de spanningen met de VS zijn afgenomen. „En wel met zijn opmerking dat China de financiële en de autosector wil openen voor buitenlandse investeerders.”

Andere redenen voor de goede beursstemming van de afgelopen week ziet Mevissen niet. „Het Europese economische nieuws viel tegen. Vooral het detailhandelscijfer vormde een domper. Bovendien ging Trump er met zijn tweet over Rusland en Syrië met twee gestrekte benen in, zij het dat hij de deur voor een niet militaire oplossing vervolgens op een kier zette.”

De econoom ziet verschillende risico’s voor het inmiddels weer vriendelijke beursklimaat. „ Nieuwe mededelingen vanuit China of de VS rond het handelsconflict kunnen de beurzen raken. Datzelfde geldt voor een eventuele aanval van de VS op Syrië , afhankelijk van wat er precies gebeurt.”

Mevissen benadrukt dat deze risico’s in combinatie met de opgelopen beurzen niet betekenen dat beleggers uit aandelen moeten stappen. „Er zijn immers nog geen aantrekkelijke alternatieven.”