Nieuws/Financieel
1913912
Financieel

Column: Verspreiden risico’s zich als een olievlek?

Geeft Trump dit weekend opdracht tot een aanval op Syrië?

Geeft Trump dit weekend opdracht tot een aanval op Syrië?

We hebben de afgelopen periode wederom spannende ontwikkelingen gezien op geopolitiek vlak. Zo was er onlangs het allereerste buitenlandse staatsbezoek van Kim Jung-Un ooit, een moordaanslag op een voormalig FSB-agent, het handelsdispuut tussen de Verenigde Staten en China en de opmerking van de Saudische kroonprins Mohammed Bin Salman dat Israël recht heeft op eigen grondgebied. Onlangs kwam daar ook nog de humanitaire tragedie in Syrië bij. Het enige dat zeker is, is dat al deze zaken nog een staart(je) zullen krijgen. Financiële markten hebben zich tot op heden goed weten te houden maar of dit ook zo blijft?

Geeft Trump dit weekend opdracht tot een aanval op Syrië?

Geeft Trump dit weekend opdracht tot een aanval op Syrië?

Impact op financiële markten

Op 9 februari tikte de olieprijs de laagste stand aan van dit jaar en vanaf dit punt zijn de prijzen inmiddels gestegen naar het hoogste niveau in ruim 4 jaar tijd. De reden van de stijging, die vanaf juni vorig jaar echt is ingezet, ligt overwegend in het verkrappen van de productie door maatregelen van de OPEC en Rusland. De stijging van de afgelopen dagen vindt echter grotendeels haar oorsprong aan de oplopende spanningen in het Midden-Oosten. Ook in Turkije zijn de effecten zichtbaar. De Turkse lira stond al geruime tijd onder druk maar de afgelopen dagen is de Turkse munt nog verder gedaald. Op woensdag 11 april bereikte de Turkse lira de zwakste koers ooit ten opzichte van de euro. Ook de Turkse beurs had zwaar te lijden onder de onlangs toegenomen spanningen.

Risico op escalatie neemt toe

De situatie in Syrië begon als burgeroorlog maar is in de loop der tijd steeds meer verschoven naar een regionaal- en dus internationaal conflict. Op dit moment voeren de VS (en een coalitie van meerdere Europese landen), Turkije, Rusland, Iran, Hezbollah (Zuid-Libanon) en ook Israël gevechtsoperaties uit in Syrië. Andere landen spelen meer op de achtergrond een rol door bijvoorbeeld het financieel steunen van verschillende partijen die betrokken zijn bij het conflict. Door al deze zaken is het risico gegroeid dat het conflict zich verspreidt buiten de huidige grens van Syrië. Dit is zeker het geval indien er tijdens eventuele vergeldingsacties, Iraanse of Russische doelen worden geraakt. De mededeling van Saudi Arabië dat ze bereid zijn om een actieve bijdrage te leveren aan een eventuele vergeldingsactie, vergroot het risico dat het conflict escaleert en de regio nog verder destabiliseert. Ondanks het feit dat de toon van Trump en Poetin iets is gematigd, is dit risico verre van geweken.

Opzoek naar een internationale oplossing

Het wordt daarom hoog tijd voor een internationale oplossing, maar op dit moment lijkt een coherente strategie vanuit het Westen te ontbreken. In de eerste plaats ligt het belang natuurlijk in het beëindigen van het onbeschrijfelijke leed dat de Syrische bevolking tot op heden moet verduren. Een internationaal gesteunde oplossing zal het risico op verder oplopende spanningen in een toch al ontvlambare regio ook doen afnemen (niet te verwarren met wegnemen!). Doorgaan op de huidige weg vergroot slechts de kans dat de ellende zich zowel in de regio als de financiële markten verspreidt als een olievlek.

Teeuwe Mevissen is econoom bij Rabobank