Nieuws/Financieel
1915785268
Financieel

NS-directeur Marjan Rintel neemt roer over bij KLM

Marjan Rintel

Marjan Rintel

PARIJS (ANP) - NS-directeur Marjan Rintel wordt met ingang van 1 juli 2022 de nieuwe baas van KLM.

Marjan Rintel

Marjan Rintel

Moederbedrijf Air France KLM heeft bekendgemaakt dat zij bij de luchtvaartmaatschappij de opvolger wordt van Pieter Elbers. De ondernemingsraad van KLM is nog wel om advies gevraagd over de benoeming. Daarna hebben aandeelhouders het laatste woord.

Rintel was voor haar benoeming bij de NS in 2014 ook al actief in verschillende functies bij KLM en Air France KLM. Haar naam zong al een tijdje rond als potentiële opvolger van Elbers.

Staat van dienst

Rintel zegt in een eerste reactie het een eer te vinden het stokje van Elbers over te nemen. Ze noemt de staat van dienst van de scheidend topman indrukwekkend. „Ik heb acht jaar met hart en ziel gewerkt bij dit prachtige Nederlandse bedrijf”, zegt Rintel over haar tijd bij de NS. „Bij KLM zal ik me inzetten voor een langdurige samenwerking met NS, omdat ik als geen ander weet hoe goed blauw past bij geel.”

Topman Ben Smith van Air France-KLM zegt bijzonder verheugd te zijn met Rintel als nieuwe bestuurder. De Canadees staat voor een nieuwe periode van vijf jaar als baas van de luchtvaartcombinatie. Zijn mandaat wordt vervroegd verlengd.

Coronacrisis

„We betreuren het vertrek van Marjan”, reageert Gerard van de Aast, de voorzitter van NS’ raad van commissarissen. „Marjan heeft er mede voor gezorgd dat NS tot dusver goed door de coronacrisis is gekomen en weer vooruit kan kijken naar de toekomst.”

Ook ministers Kaag (Financiën) en Harbers (Infrastructuur) zijn Rintel ’zeer erkentelijk voor de belangrijke rol die zij heeft gespeeld bij de NS, zeker in de moeilijke tijd van corona’. De bewindslieden kijken ’met vertrouwen’ uit naar de samenwerking met Rintel op haar nieuwe post. Over Elbers zeggen ze: „Hij heeft er alles aan gedaan om KLM zo goed mogelijk door een zeer moeilijke en ingrijpende tijd te loodsen en te werken aan herstel.”