Nieuws/Financieel
1916270
Financieel

Algemene voorzieningen verzachten leefruimte van 30m2

Microwoningen sterk in opmars

The Fizz Cobana in Rotterdam (385 woningen, 2019)

The Fizz Cobana in Rotterdam (385 woningen, 2019)

Amsterdam - Wonen op een oppervlak van 5 bij 6 meter of minder. Studenten doen niet anders. Voor veel jonge werknemers is het tegenwoordig nog de enige mogelijkheid om in de stad te kunnen wonen. Andere woonruimte is te duur of de wachtlijst is te lang.

The Fizz Cobana in Rotterdam (385 woningen, 2019)

The Fizz Cobana in Rotterdam (385 woningen, 2019)

Projectontwikkelaars zijn druk bezig torens met zulke microwoningen neer te zetten, van Amsterdam tot Rotterdam en zelfs Leidsche Rijn. Met 200 tot 600 woningen tegelijk. Heel gebruikelijk is een vloeroppervlak van 28 tot 33 vierkante meter, oftewel het formaat van een ruime ouderlijke slaapkamer in de provincie. Maar het stadsappartement heeft op datzelfde oppervlak ook nog een keuken, toilet en douche. Plus een tafel, bed en bank, dus het is zelfs in je eentje al dringen.

Dat vraagt om creatieve ruimtebesparende trucs, zou je denken. Zoals uitklapbare bedden of hoogslapers. Moreno Monsanto van ontwikkelaar IC Netherlands gelooft daar niet zo in. „Uitklapbedden zie je in films, maar in werkelijkheid wordt het een chaos en rotzooi. Ik geloof ook niet in ladders naar bedden die bijna tegen het plafond zitten. Voor kinderen is dat leuk, niet voor volwassenen.”

Change= in Amsterdam-Zuidoost (596 woningen, 2018)

Change= in Amsterdam-Zuidoost (596 woningen, 2018)

IC heeft recent twee enorme complexen voor studenten en starters in Amsterdam opgeleverd: Little Manhattan en De Spartaan, goed voor ruim 1200 woningen. Onlangs startte in Amsterdam Nieuw-West de bouw van Don Bosco, met 429 woningen voor young professionals. In Rotterdam verrijst Cobana met 385 woningen en in het Amstelkwartier wordt nu gebouwd aan De Lofts met 212 woningen. Ook deze complexen zijn bedoeld voor jonge werkenden. Het vloeroppervlak in De Lofts bedraagt gemiddeld 32 vierkante meter. Toen het project bekend werd, meldden zich meer dan duizend kandidaat-huurders aan.

Bij ontwikkelaar Change= (spreek uit Changes) hebben zich al 10.000 belangstellenden gemeld voor hun tweede complex in Amsterdam-Zuidoost met 596 microwoningen. Het eerste gebouw staat sinds vorig jaar in Amsterdam Nieuw-West. Die achterstandswijk heeft een impuls gekregen door de komst van 498 jonge werkenden. „We hebben met 3000 kandidaat-huurders gesprekken gevoerd, waarbij we mensen ook getoetst hebben op hun sociale inborst”, vertelt topman Ralph Mamadeus.

Woning type A in De Lofts.

Woning type A in De Lofts.

Change= ontwikkelt voor de sociale huurmarkt. Doelgroep zijn werkende jongeren met gemiddeld een mbo-opleiding, die voor hun microwoning all-in iets minder dan €700 per maand betalen. Zij hebben een regulier huurcontract. IC ontwikkelt daarentegen voor young professionals in de vrije sector. Zij huren op basis van een jongerencontract of een ander tijdelijk huurcontract. De maximale leeftijd is 34 jaar. In Little Manhattan bedraagt de huur inclusief servicekosten, warmte en internet €885. „Daar moet je ongeveer €1900 per maand voor verdienen”, zegt Monsanto.

Bij Ralph Mamadeus zit er een hele filosofie achter. „Het ontbreken van eigen woonruimte heeft zo’n enorme invloed op de ontwikkeling van jongeren. Ik voel dat ik iets moet terugdoen voor de maatschappij, ik moet voor ze bouwen.” Een derde complex met 600 woningen verrijst bij Leidsche Rijn Centrum.

Gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM was met de De Studio (691 woningen) en Villa Mokum (627 woningen) in Amsterdam een van de eersten die grootschalig microwoningen neerzette, in 2013 respectievelijk 2015. De woningen van zo’n 30m2 in Villa Mokum kostten drie jaar geleden bij oplevering omstreeks €85.000 en zijn nu al in prijs verdubbeld. „Dat zie je ook bij De Studio. Die waardeontwikkeling hadden we nooit verwacht”, zegt AM-directievoorzitter Ronald Huikeshoven. Hij vertelt dat in Villa Mokum bewust veel publieke ruimte is geschapen om het gemeenschapsgevoel te versterken. „Zoals een binnentuin en op elke verdieping een terras. Daarnaast zijn er gedeelde voorzieningen zodat de ruimte zo slim mogelijk wordt gebruikt.”

The Fizz Don Bosco, Amsterdam Nieuw-West, 429 woningen.

The Fizz Don Bosco, Amsterdam Nieuw-West, 429 woningen.

IC en Change= maken ook bewust veel gemeenschappelijke ruimtes. In het eerste complex van Change= is onder meer een binnentuin, een mooie ontvangsthal, wasserette en een eigen restaurant. Er is ook een inwonende huismeester.

Ralph Mamadeus: „Je kan wel naar kleiner wonen, maar je moet elementen toevoegen. De algemene ruimtes moeten bijdragen aan een gevoel van trots. Dan is die dertig vierkante meter geen probleem. In een hotel zit je ook maar op een kamertje, maar als je in het Waldorf Astoria zit, is dat geen enkel bezwaar.”