Nieuws/Financieel
1921131
Financieel

Beursslot: Altice wint na overnamegerucht

Kempen trapt de Life Sciences Conference af met een slag op de gong. Alex Cogut, Co-Head Life Sciences Research, luidt de gong.

Kempen trapt de Life Sciences Conference af met een slag op de gong. Alex Cogut, Co-Head Life Sciences Research, luidt de gong.

De Amsterdamse beurs is maandag licht lager gesloten. De naderende start van het cijferseizoen bij de hoofdfondsen later deze week zorgde voor afwachtendheid bij beleggers. Kabel- en telecomconcern Altice was de grote winnaar vanwege overnamenieuws. Biotechnologieconcern Galapagos leverde echter ruim 5% in.

Kempen trapt de Life Sciences Conference af met een slag op de gong. Alex Cogut, Co-Head Life Sciences Research, luidt de gong.

Kempen trapt de Life Sciences Conference af met een slag op de gong. Alex Cogut, Co-Head Life Sciences Research, luidt de gong.

De AEX-index sloot 0,3% in de min op 546,62 punten. De Midkap steeg 0,1% naar 795,62 punten. De beurzen in Parijs (-0,2%), Frankfurt (-0,5%) en Londen (-0,5%) eindigden in de min.

„Beleggers hadden vandaag een afwachtende houding met het oog op de golf aan kwartaalcijfers van de komende dagen”, zei beleggingsstrateeg Wim Zwanenburg (Stroeve Lemberger). Volgens hem zijn de verwachtingen voor de kwartaalresultaten van Amerikaanse bedrijven overwegend positief dankzij de belastingverlagingen van president Donald Trump. De kwartaalwinst van Nederlandse ondernemingen kan echter gedrukt worden door de sterke euro.

„DSM kwam vorige week weliswaar met een opwaartse bijstelling van de winstgroei voor dit jaar. Maar waarschijnlijk is DSM daarmee een positieve uitzondering”, aldus Zwanenburg. Van de AEX-fondsen komen ASML en Heinken woensdag met kwartaalcijfers, terwijl Unilever donderdag de resultaten over de eerste drie maanden van dit jaar rapporteert.

Wall Street opende vanmiddag ruim 0,6% in de plus. Nabeurs opent streamingdienst Netflix de boeken.

Afgelopen weekend lanceerden de Verenigde Staten samen met zijn bondgenoten Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk een gerichte luchtaanval op een klein aantal doelen in Syrië als straf tegen het vermeende gebruik van gifgas tegen de eigen bevolking. In Japan reageerden beleggers kalm op de beperkte militaire actie in het door de Russen gesteunde Syrië. De Nikkei-index boekte vanochtend een kleine plus. De VS hebben aangekondigd nieuwe sancties voor te bereiden tegen Rusland wegens de Russische steun aan de Syrische president Bashar al-Assad. De olieprijs deed vanwege de getemperde spanningen in het Midden-Oosten maandag een stapje terug tot net onder de $72, na vrijdag nog het hoogste niveau sinds eind 2014 te hebben neergezet.

De stijgers in de AEX werden aangevoerd door telecom- en kabelaanbieder Altice met een koerssprong van 5,4%. Bouygues overweegt een bod uit te brengen op de Franse tak van Altice, meldt persbureau Bloomberg. Het Franse bouw- en telecomconcern trekt daarbij mogelijk op met investeerder CVC. Als het Bouygues lukt om de Altice-divisie te kopen, dan verkleint het daarmee het gat met marktleider Orange.

KPN volgde met een plus van 0,8%. Supermarktconcern Ahold Delhaize mocht 0,7% bijschrijven.

DSM zat 0,6% in de lift. Het speciaalchemieconcern verhoogde vorige week zijn winstverwachting voor dit jaar.

Verzekeraar ASR vervolgde de weg omhoog met een plus van 0,4%, gesteund door een adviesverhoging van zakenbank Credit Suisse.

Philips werd 0,8% minder waard. Topman Frans van Houten gaat voor een derde termijn van vier jaar bij de fabrikant van medische apparatuur. Hij leidt Philips sinds 2011. Royal Dutch Shell stond 0,5% af in reactie op de terugval van de olieprijs.

Hekkensluiter Galapagos liet 5,9% liggen. Vorige week had het biotechnologiebedrijf de wind nog stevig in de rug op de beurs.

Unilever, dat donderdag inzage geeft in de prestaties over het eerste kwartaal, ging 0,2% omlaag. Een groeiende groep aandeelhouders van het levensmiddelenconcern keert zich volgens de Britse krant The Sunday Times tegen de plannen van het concern om naar één hoofdkantoor in Rotterdam te gaan.

Bij de middelgrote aandelen kon flitshandelaar Flow Traders (+2,1%) op kopersinteresse rekenen. BAM kreeg er eveneens 2,1% bij. Het concern begint deze week met de bouw van gebouw van twaalf verdiepingen nabij het grote Londense station Kings Cross. Financieel dienstverlener Intertrust werd 1,4% meer waard.

TomTom, dat dinsdag zijn kwartaalresultaten publiceert, leverde 2,1% in. Het navigatieconcern houdt morgen ook de jaarlijkse aandeelhoudervergadering. Topman Harold Goddijn ontkende vorige maand op zoek te zijn naar een koper voor TomTom. Beleggers willen er tijdens de aandeelhoudersbijeenkomst ongetwijfeld meer over horen. Bodemonderzoeker Fugro gaf 1,6% prijs.

Smallcapfonds Sif Holding dook 2,9% omlaag, nadat zakenbank Kempen de platformbouwer op de verkooplijst heeft gezet. Fagron zat 4,6% in de lift. De toeleverancier aan apotheken kwam vorige week met positieve kwartaalcijfers.

Op de lokale markt sloot het aandeel Ajax 1,9% hoger ondanks dat concurrent PSV er zondag met het kampioenschap vandoor ging.