Financieel/Geld
1923300
Geld

7 tips: hoe krijg je grip op je bankrekening?

Meer grip op je financiën begint met minder chaos.

Meer grip op je financiën begint met minder chaos.

Amsterdam - Door een stortvloed aan automatische overboekingen verliezen we de grip op ons geld, meldde het Nibud vanochtend onder meer in onze krant. Hoe voorkom je dat je saldo door incasso’s in het rood schiet?

Meer grip op je financiën begint met minder chaos.

Meer grip op je financiën begint met minder chaos.

De gevolgen van (per ongeluk) rood staan op je betaalrekening zijn vrij fors. Banken rekenen flinke rentes over negatieve saldo’s, automatische incasso’s worden geweigerd en blijven dus onbetaald. De redactie van DFT Geld geeft zeven tips om boven de nul te blijven.

Kasboekje

Wat komt erin, hoeveel gaat eruit? Wie geen negatief saldo wil hebben na automatische incasso’s, moet eerst weten hoeveel er maandelijks geïncasseerd wordt. Gelukkig helpen banken daar een beetje bij: Rabobank heeft ’widgets’ bij het online bankieren, ABN Amro heeft de Grip-app, en de ING mobiel bankieren-app kijkt gratis ruim een maand vooruit.

Er zijn bovendien zelfstandige apps die je huishoudboekje voor je bijhouden. Hier is een overzicht. Als je eenmaal overzicht hebt over je financiën, kun je bepalen hoeveel geld er maandelijks in de spaarpot kan, en hoeveel saldo je op de betaalrekening moet houden voor de maandelijkse afschrijvingen.

Grote schoonmaak (1)

Overzicht is goed, controle is beter. Als je eenmaal weet wat er maandelijks automatisch wordt afgeschreven, kun je ook incasso’s stopzetten. Het tijdschrift dat niemand in huis eigenlijk nog leest, het lidmaatschap van de sportschool waar je toch nooit meer komt. Ook een leuke: verzekeringen die je eigenlijk niet nodig hebt. Nederland is wereldkampioen (over)verzekeren, dus ook bij jou zit er vast een polis tussen die je beter kunt stopzetten.

Per direct opzeggen gaat in de meeste gevallen niet, maar stuur dan een brief waarin je bij de eerstvolgende gelegenheid wordt uitgeschreven.

Grote schoonmaak (2)

Misschien zijn de automatische incasso’s niet de oorzaak van je gebrek aan financiële grip, maar juist de andere uitgaven die je doet. Elke dag koffie bij de Starbucks of de Shell is toch echt veel duurer dan iets eerder opstaan en zelf thuis een bakkie zetten (desnoods in een thermosfles voor onderweg). Hetzelfde geldt voor lunch kopen in de kantine of thuis een boterhammetje smeren.

Ga met de stofkam door je uitgaven. Vaak blijkt dat je daar moeiteloos en pijnvrij op kunt besparen.

Bufferen

Elke maand kun je geconfronteerd worden met (grote) onverwachte uitgaven. Een kapotte wasmachine slaat zo een gat van honderden euro’s in je zo zorgvuldig opgebouwde begroting. En stel dat twee dagen later de automatische incasso voor je huur gedaan wordt, dan is dat toch vervelend. Zorg daarom altijd dat je net iets méér op je bankrekening hebt staan dan nodig is om de automatische incasso’s en andere voorspelbare lasten te betalen. Dan kom je misschien voor verrassingen te staan, maar wel voor minder dure verrassingen.

Hulp van de bank

In diezelfde categorie: een aantal banken heeft als service dat het saldo op je betaalrekening automatisch wordt aangevuld als het beneden een bepaalde limiet komt. Zo niet, dan kun je aan de bank vragen om je te verwittigen als je saldo te laag is, of juist als je salaris is binnengekomen.

Meerdere rekeningen

Nog geen twee generaties geleden had elk Nederlands huishouden een kistje met verschillende gleuven: in één hokje ging het geld voor de huur, daarnaast zat een hokje voor de boodschappen, en zo voorts. Dat kan natuurlijk ook bij de bank: maak een apart ’potje’ voor de verschillende uitgaven die je hebt.

Verdeel je salaris (of uitkering) elke maand tussen die rekeningen: een deel naar het potje voor automatische incasso’s, een deel voor boodschappen, cadeautjes en uitjes, een deel spaargeld voor die wereldreis die je ooit gaat maken. Dan weet je zeker dat je niet per ongeluk geld uitgeeft dat een andere partij liever zou incasseren.

Let op: een tweede betaalrekening bij dezelfde bank is niet altijd gratis. Soms loont het om klant te worden bij meerdere banken. Zorg wel dat de organisaties die automatische incasso’s bij je uitvoeren, altijd het goede rekeningnummer hebben om dat te doen.

Roodverbod

De eenvoudigste manier om niet rood te staan op je bankrekening: schakel die mogelijkheid uit. Op een standaard betaalrekening zit vaak een kredietlimiet van duizend euro. Of je die nu nodig hebt of niet, het is verstandig om ’m uit te zetten. Wie nooit rood staat, maar wel rood kán staan, krijgt daar namelijk onherroeppelijk last van bij het kopen van een huis. De mogelijkheid om rood te staan geldt als een lening, en dus gaat het maximale hypotheekbedrag erdoor omlaag.

Notoire financiële enfants terribles kunnen de kredietlimiet schrappen om meer discipline te krijgen. Dat is niet helemaal zonder risico: een mislukte automatische incasso kan behoorlijk vervelende gevolgen hebben. Probeer dus eerst alle andere manieren, en schakel desnoods de hulp in van een budgetcoach.