Financieel/Partnercontent
Deze inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de hoofdredactie van De Telegraaf.
Cybercriminaliteit
Gesponsord
Wees op je hoede voor alle vormen van Cybercriminaliteit. Lees hier meer over phishing, ransomware en identiteitsfraude.

Jeanine werd gehackt via nepmail

Jeanine Kranendonk-Suiker werd gehackt door internetcriminelen. Via een Marktplaats-nepmail kwamen ze aan het wachtwoord voor haar mailbox. Zo kregen ze toegang tot bijna al haar online accounts.

Jeanine had nooit verwacht dat internetcriminelen haar in de val konden lokken. Ondanks haar oplettende houding gebeurde het toch. ,,Er kwam een nepwaarschuwing in mijn mailbox. Iemand had ingelogd op mijn Marktplaats-account vanaf een andere computer. Als ik dat niet zelf was, dan werd geadviseerd om mijn wachtwoord te wijzigen.” Jeanine klikte op de link en vulde haar ‘oude’ wachtwoord in. ,,Toen was het mis, alleen had ik dat nog niet door.” Door op de link in de nepmail te klikken en haar wachtwoord in te vullen, hadden de hackers haar inloggegevens en konden ze haar Marktplaats-account overnemen. En dat niet alleen, want Jeanine gebruikte voor al haar accounts hetzelfde wachtwoord.

,,Met mijn wachtwoord gingen de hackers mijn Hotmail-inbox in. Toen konden ze feitelijk bij alle accounts van sites waarvan ik was ingeschreven voor nieuwsbrieven. Denk aan Wehkamp en Bol.com. Bij al die webwinkels vroegen ze een nieuw wachtwoord aan zodat ze op mijn naam spullen konden bestellen.

Gedupeerd

De hackers probeerden allerlei dure producten te verkopen via haar Marktplaats-account. ,,Er waren veel gegadigden voor een heel dure camera. De hackers hadden al met kopers gebeld om afspraken te maken over de verkoop. Ik zag hierover berichten verschijnen in mijn Marktplaats-app. Daardoor kon ik gelukkig de kopers waarschuwen.” Daarna liet ze haar Marktplaats-account blokkeren.

“Vervolgens probeerden de hackers bij Wehkamp en Bol.com spullen te kopen; ik zag bevestigingen van bestellingen van honderden euro’s binnenkomen op mijn Hotmail. Ik schrok me rot. Ik heb alle bedrijven gebeld om de situatie uit te leggen en zo heb ik alles ongedaan kunnen maken. Er was wel geld afgeschreven via mijn HelloFresh-account. Daarom hield ik mijn bankrekening goed in de gaten; ik was als de dood dat ook mijn rekening was gehackt. Ik voelde me machteloos en dacht continu: wat kunnen ze allemaal, en wat weten ze van me?”

Impact

Zaak is natuurlijk om nooit te klikken op links die je niet vertrouwt. “Ik had beter moeten weten. Marktplaats stuurt je nooit een mail met een directe URL-link om je wachtwoord te wijzigen.” Jeanine is achterdochtig geworden door het voorval. “Ik vertrouw geen enkele mail meer tot ik de afzender heb gegoogeld.” Tot slot wil ze iedereen op het hart drukken om sterke wachtwoorden te kiezen, en voor elk account een ander. “Als ik toen al met verschillende wachtwoorden had gewerkt, zou de impact van dat ene onoplettende moment veel kleiner zijn geweest.”

Ga voor meer tips om internetcriminelen buiten de deur te houden naar: https://veiliginternetten.nl/maakhetzeniettemakkelijk/

In opdracht van de Rijksoverheid.