Nieuws/Financieel
1923963
Financieel

VS en VK blokkeren Chinese telecomreus

Britse en Amerikaanse toezichthouder pakken Chinees telecombedrijf ZTE aan.

Britse en Amerikaanse toezichthouder pakken Chinees telecombedrijf ZTE aan.

Amsterdam - Het Chinese telecombedrijf ZTE is door de Verenigde Staten getroffen door een handelsembargo. Tegelijkertijd waarschuwt de Britse telecomtoezichthouder voor ZTE’s netwerkproducten.

Britse en Amerikaanse toezichthouder pakken Chinees telecombedrijf ZTE aan.

Britse en Amerikaanse toezichthouder pakken Chinees telecombedrijf ZTE aan.

De Amerikanen hebben een zogeheten denial of export opgelegd nadat ZTE voor $1,2 miljard aan boetes heeft betaald vanwege het schenden van sancties tegen Noord-Korea en Iran. Amerikaanse bedrijven mogen geen onderdelen of diensten meer afnemen. Een klap voor het concern uit Shenzhen in China: zijn omzet komt voor 30% uit de VS.

Na het overtreden van het sanctiebesluit is een schorsing van de toegang tot zeven jaar tot de Amerikaanse markt toegevoegd als het bedrijf zich niet aan de afspraken zou houden.

Dat vertrouwen heeft het concern met bijna 75.000 werknemers in schakelingen, smartphones, netwerksystemen en streaming video inderdaad misbruikt, aldus de US Department of Commerce’s Bureau of Industry (BIS) maandag.

Misleiding

Het concern was in gebreke gebleven met het terugdraaien van bonussen van bestuurders, een onderdeel van de opgelegde sanctie. In 2016 en 2017 heeft ZTE daarover onjuiste verklaringen tegen de Amerikaanse overheid afgelegd, aldus BIS. De Chinezen zouden de Amerikanen heel bewust hebben misleid.

De stap van Trump wordt gezien als inleiding naar meer handelssancties van de VS tegen China.

De Britse National Cyber Security Centre (NSCS) noemde maandag „het gebruik van producten of diensten van ZTE binnen de bestaande telecominfrastructuur een risico voor de nationale veiligheid van het Verenigd Koninkrijk”, in een brief die door de Financial Times wordt geciteerd maar niet publiek is.

Signalen

Gebruik van de apparatuur en diensten van ZTE zou voor de lange termijn de veiligheid van het Verenigd Koninkrijk schaden, zo staat in de brief.

Eerder adviseerden directeuren van de CIA, FBI en NSA adviseren Amerikanen geen apparatuur van ZTE te gebruiken. De samenwerking van KPN met ZTE in Nederland is eerder onderzocht na signalen vanuit Amerikaanse veiligheidsdiensten.