Nieuws/Financieel
1924281457
Financieel

Forse groei clouddiensten stuwt omzet Microsoft

REDMOND (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Techbedrijf Microsoft heeft in het slotkwartaal van vorig jaar, het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar, opnieuw goede zaken gedaan met zijn clouddiensten. Door een nieuwe golf van het coronavirus in veel landen was er weer meer aandacht voor thuiswerken en thuisonderwijs. De vraag naar de diensten van Microsoft steeg daardoor flink.

De tak die serverruimte in de cloud verkoopt waar bedrijven hun eigen software op kunnen draaien, groeide spectaculair. Door de 50 procent omzetgroei bij die Azure-diensten ging de omzet bij de divisie Intelligent Cloud als geheel met haast een kwart omhoog. De verkoop van Office-software en -clouddiensten ging bij bedrijven met 11 procent vooruit en voor consumenten met 7 procent omhoog.

Andere onderdelen die opvallende groei lieten zien waren zakelijk sociaal netwerk LinkedIn, waar Microsoft haast een kwart meer omzet mee behaalde, en de XBOX. Mede dankzij de introductie van een nieuwe generatie van die spelcomputer steeg de omzet van spelletjes en advertenties met 40 procent.

Alles bij elkaar kwam de omzet van Microsoft uit op 43,1 miljard dollar, wat een stijging van 17 procent was ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst ging met een derde omhoog tot 15,5 miljard dollar.