Financieel/Geld
1924566468
Geld

Minister tegen registreren studieschuld bij BKR

Een huis kopen is al lastig genoeg voor starters.

Een huis kopen is al lastig genoeg voor starters.

AMSTERDAM (ANP/DFT) - Demissionair onderwijsminister Ingrid van Engelshoven ziet er niets in om studieschulden te melden bij het Bureau Krediet Registratie (BKR), zoals was voorgesteld door de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Een huis kopen is al lastig genoeg voor starters.

Een huis kopen is al lastig genoeg voor starters.

„Ik herhaal het nog maar een keer: het kabinet vindt het belangrijk dat lenen voor elke student toegankelijk blijft, zodat iedereen kan blijven studeren. Een BKR-registratie van de studieschuld kan een afschrikwekkende werking hebben, gaan we dus niet doen”, laat Van Engelshoven weten op Twitter.

Starterswoning

Tegen de aanbeveling van de AFM was ook studentenorganisatie Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) al in het geweer gekomen. Volgens ISO zou een BKR-registratie van de studieschuld studenten nog verder van de koop van een starterswoning brengen.

„Het leenstelsel en de huidige woningmarkt zijn op zichzelf al genoeg reden tot zorgen voor studenten, we moeten hen niet nog verder afrekenen voor het feit dat ze moeten lenen voor hun studie”, zei ISO-voorzitter Dahran Çoban. „BKR-registratie van studieschulden breekt beloftes gedaan bij de invoering van het leenstelsel, een stelsel waardoor het kopen van een huis al enorm lastig is voor studenten.”

Hypotheek

De AFM stelde voor studieleningen, net als andere leningen, toch te registreren bij het BKR om te voorkomen dat mensen een te hoge hypotheek afsluiten en in de problemen kunnen komen met aflossen. Zo’n 15% van de mensen geeft een studieschuld niet op bij het aanvragen van een hypotheek.

Het verzwijgen van een studieschuld voor het afsluiten van een hypotheek wordt wel steeds moeilijker en kan vervelende consequenties hebben. Hypotheekadviseurs vragen er bijna altijd expliciet om, ook moet een huizenkoper doorgaans afschriften van de bankrekening inleveren.

En wie een huis koopt met Nationale Hypotheekgarantie, loopt deze garantie mogelijk mis als de studieschuld is verzwegen.

De studieschuld zorgt ervoor dat een stuk minder geleend mag worden voor een huis. Voor jongeren is het al steeds moeilijker om een starterswoning te kopen. Er is toenemende schaarste waardoor woonruimte duurder wordt, terwijl het aantal potentiële kopers stijgt door onder meer de aanhoudende lage rente.