Nieuws/Financieel
1924579
Financieel

Trump: China begint valutaoorlog

Amsterdam - De Chinese en Russische overheid zijn volgens de VS begonnen hun munten kunstmatig sterk lager te zetten. Daarmee manipuleren ze hun export, aldus president Trump. Die beschuldiging uit Trump voor het eerst; eerder meldde de president nog geen signalen te hebben van valutamanipulatie.

Tot nu toe stelde het Witte Huis dat geen van zijn grote Amerikaanse handelspartners zijn valuta manipuleert om dankzij een goedkopere munt meer investeerders naar zich toe te trekken. China is de grootste handelspartner.

Trump spreekt maandag in een tweet van een „currency devaluation game”, terwijl de Amerikaanse Federal Reserve zijn rente verhoogt wat een opwaarts effect voor de dollar betekent.

Het bericht komt op het moment dat de regering Trump verwikkeld is geraakt in een handelsoorlog met Europa en Azië. Tegen Rusland heeft de VS sancties ingezet.

Groot handelsoverschot

In reactie op de tweet ging de dollar naar het laagste punt sinds maart 2016 tegenover de belangrijkste handelsmunten. In het algemeen zijn landen terughoudend met het manipuleren van hun valuta, in het verleden leidde dat tot een wereldwijde race naar de bodem met grote instabiliteit in de economie.

Trump hekelde eerder vooral China, dat zijn enorme handelsoverschot van $337 miljard niet wil afbouwen en zijn markten gesloten hield voor Amerikaanse investeringen. Vorige week toonde China zich bereid de markten op te stellen, voor investeringen en via beurs.

Goedkopere roebel

De Russische roebel werd afgelopen jaar 9% goedkoper na sancties van de Verenigde Staten tegen Moskou’s clan met zakenelite rondom president Trump.

De Amerikaanse regering meldde maandag nog geen besluit te hebben genomen over eventuele sacties tegen Rusland.