Nieuws/Financieel
1924997819
Financieel

Groei elektrische auto’s stuwt omzet Fastned

AMSTERDAM (AFN) - De uitbater van snellaadstations voor elektrische auto’s Fastned heeft in 2020 een hogere omzet in de boeken gezet dankzij het almaar verder groeiende aantal elektrische auto’s op de weg in zijn belangrijkste markten. Ook breidde het bedrijf zijn netwerk verder uit.

Volgens Fastned zorgden de coronamaatregelen wel voor minder drukte op de weg, maar dat werd gecompenseerd door sterke groei van het aantal geregistreerde elektrische auto’s in Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, België en Zwitserland. De zogenoemde laadomzet, de inkomsten gerelateerd aan het opladen van elektrische auto’s, klom daardoor met 37% tot €6,3 miljoen. De totale omzet, met ook andere activiteiten, bedroeg €6,9 miljoen.

Dat is volgens analisten nog altijd bizar weinig in vergelijking met de beurswaardering van het bedrijf, van ruim €1 miljard.

Nieuwe stations

Fastned opende vorig jaar zeventien nieuwe stations, waaronder de eerste in België en Zwitserland, waarmee het netwerk eind 2020 uitkwam op 131 stations. Het bedrijf heeft ook een aanbesteding gewonnen om negen snellaadstations langs Franse snelwegen te gaan exploiteren. Er wordt verwacht dat er nog meer stations in Frankrijk gaan volgen.

De onderneming is onderliggend nog wel verlieslijdend vanwege de grote investeringen die worden gedaan in de groei. In februari haalde het beursgenoteerde Fastned nog bijna €150 miljoen op met een aandelenemissie bij beleggers om het netwerk verder uit te kunnen breiden.

Topman Michiel Langezaal van Fastned spreekt van een exponentieel groeiende laadmarkt.