Nieuws/Financieel
1929975
Financieel

Aandeelhouders morren over dividend PostNL

Amsterdam - PostNL houdt vast aan een progressief dividend. Dat zei scheidend financieel directeur Jan Bos dinsdag bij aandeelhoudersvergadering in Den Haag. „Een progressief dividend gaan we waarmaken”, zo stelde Bos na vele vragen van morrende aandeelhouders.

Die zijn bezorgd over de dividendgroei bij PostNL, dat zelf in februari met een winstwaarschuwing kwam. Onder meer de maatregelen die genomen zijn om de marktmacht van PostNL te beteugelen, kosten het postbedrijf de komende jaren tussen de €50 en €70 miljoen extra.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) oordeelde snoeihard: „Aandeelhouders zijn op het verrkeerde been gezet. We hebben geen vertrouwen in huidige doelstellingen voor 2020. Ze hebben hun zelfstandige koers na het afspringen van de overname door Bpost absoluut niet kunnen waarmaken”, zei Geert Koster namens de VEB. De koers van PostNL beweegt zich momenteel ver onder het bod dat Bpost eind 2016 deed.

Ook de Stichting Rechtsbescherming Beleggers vond de voorgespielde dividendgroei van €0,23 naar €0,28 niet indrukwekkend. „Dat is niet echt progressief. We vragen ons af hoe PostNL haar winstmarge gaat verbeteren”, zei voorzitter Constant Stevense.

Veel aandeelhouders wilden meer weten over een mogelijke fusie of samenwerking met Sandd. „Het proeftuintje in Nederland van de liberalisering van de post is mislukt. PostNL moet zo snel mogelijk samengaan met Sandd”, zo stelde aandeelhouder Herbert van der Bos. Samen met de VEB vroeg hij zich wel af hoe de horde van de mededingingswaakhond ACM en de Europese Commissie geslecht gaat worden. Deze zullen gevoelig moeten zijn voor het argument dat concurrentie in een krimpmarkt van de fysieke post niet lonend is.

Bestuursvoorzitter Herna Verhagen wimpelde alle vragen over een eventuele toekomst met Sandd af, omdat de zogeheten postdialoog net van start is gegaan. Daarin moet een antwoord komen op hoe de postbezorging ook in de toekomst kan plaatsvinden. De Tweede Kamer besluit daar uiteindelijk over.