Financieel/Ondernemen
1930768424
Ondernemen

Scale-ups dupe van noodsteunregeling overheid

Start-upfabriek Yes!Delft

Start-upfabriek Yes!Delft

DEN HAAG (ANP) - Succesvolle start-ups die hun onderneming de afgelopen jaren hebben uitgebouwd tot een zogeheten scale-up zijn in de huidige crisistijd de dupe van de noodsteunregeling. Daarvoor waarschuwt Jong Management, de vereniging van jonge ondernemers tot 40 jaar.

Start-upfabriek Yes!Delft

Start-upfabriek Yes!Delft

De overheid houdt bij de noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud (NOW) alleen rekening met omzetverlies en niet met investeringen en andere kosten, benadrukt Jong Management. De vereniging stelt dat een grote groep bedrijven die voortdurend grote investeringen hebben gedaan om hun onderneming te laten groeien, nu buiten de boot vallen. Door de crisis zien zij hun omzet evengoed verdampen.

Snelle groei

Daarbij komt dat scale-ups doorgaans kleinere buffers hebben door hun snelle groei en de daarmee gepaard gaande hoge investeringen. De klappen komen dus extra hard aan, aldus Jong Management.

Scale-ups zijn ook vaak afhankelijk van investeerders die zich onder de huidige omstandigheden terugtrekken. In het Financieele Dagblad spraken Nederlandse durfinvesteerders hun vrees uit voor massale faillissementen onder de jonge techbedrijven waarin ze investeren. Ook voorzien ze op korte termijn ruim 53.000 ontslagen.

Jong Management, dat gelieerd is aan ondernemersvereniging VNO-NCW, roept net als de durfinvesteerders op om de NOW-regeling aan te passen.