Nieuws/Financieel
1931388907
Financieel

AEX sluit week met fraaie winst af

De Amsterdamse beurs is vrijdag met een fraaie winst gesloten. Signalen van afnemende handelsspanningen tussen de VS en China zorgden voor een positieve stemming onder beleggers. Vooral Galapagos en Altice Europe waren in trek op Beursplein 5.

De AEX-index sloot 0,9% hoger op 567,83 punten. De AMX steeg 0,5% naar 758,66 punten. De stemming in Londen (+1,1%), Parijs (+0,6%) en Frankfurt (+0,6%) was eveneens zonnig.

„Het vangnet dat centrale banken onder de beurzen hebben gelegd, is sterk. Dat stimuleert beleggers tot het nemen van risico’s”, zei vermogensbeheerder Renco van Schie (Valuedge). De Amerikaanse Federal Reserve stemde beleggers deze week positief door bedrijfsobligaties te gaan opkopen.

Handelsnieuws gaf de beurzen eveneens steun. China zou volgens persbureau Bloomberg bereid zijn om versneld meer Amerikaanse landbouwproducten te kopen. Peking lijkt zich daarmee aan de gemaakte handelsafspraken van vorige week te willen houden.

Directeur Didier Saint-Georges van vermogensbeheerder Carmignac waarschuwde echter dat het economisch herstel in China langzaam verloopt. „Je zou kunnen zeggen dat het herstel in het land V-vormig verloopt qua industriële productie, huizenbouw en infrastructuur, maar U-vormig qua private investeringen en L-vormig qua consumptie”, somde hij op.

De Amerikaanse beurzen koersten aan het einde van de middag 0,5% tot 0,8% hoger. Op Wall Street is het vandaag trouwens ’quadruple witching day’, waarbij aandelenopties, indexfutures, indexopties en aandelenfutures aflopen.

In de AEX ging biotechnologieconcern Galapagos aan kop met een plus van 3,8%. Chipmachinefabrikant ASMI steeg 3,6%. De koers van zusterbedrijf ASML (+2%) tikte een nieuw record aan op €327,90. Bierbrouwer Heineken werd 2,9% meer waard.

Beleggers reageerden lauw op de benoeming van Steven van Rijswijk tot nieuwe topman van ING. Het aandeel ING zakte 3,4%. „Van Rijswijk is een veteraan binnen ING en een goede opvolger. Maar zijn benoeming is geen verrassing”, benadrukte vermogensbeheerder Van Schie. Ook andere financiële waarden als ABN Amro (-2,3%), Aegon (-3,8%) en NN (-3,9%) koersten flink lager. De gedaalde rente deed ze geen goed.

Bij de middelgrote fondsen ging kabel- en telecomaanbieder Altice Europe (+6%) aan de leiding. Intertrust zat 4,4% in de lift. Deutsche Bank verhoogde het koersdoel voor de financieel dienstverlener van €15 naar €18.

Vastgoedfonds Eurocommercial (-2,7%) was de grootste achterblijver in de AMX. Industrieel toeleverancier Aalberts leverde 2,5% in.

Bij de smallcapfondsen was Heijmans (+3,2%) in trek. De bouwer kondigde aan een opdracht te hebben gekregen van de gemeente Rotterdam voor de bouw van 226 nieuwe woningen. Het project heeft een waarde van €70 miljoen.

Meer relevant financieel nieuws elke ochtend gratis in je mail? Meld je hier aan.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo