Financieel/Geld
1931568
Geld

’Eerder stoppen met werken is financieel drijfzand’

Amsterdam - Werkgevers en werknemers in de bouw roepen het kabinet op om alsnog de AOW-leeftijd voor mensen met een zwaar beroep niet te hoog te laten oplopen. Eerdere pogingen voor een zwareberoepenregeling zijn mislukt, en of deze oproep wel gehoor in Den Haag vindt is ongewis. Gelukkig kun je zelf je pensioenleeftijd enigszins beïnvloeden.

Maar let op, wie niet op tijd zijn zaakjes op orde heeft, komt als hij eerder wil stoppen met werken in financieel drijfzand terecht, zegt Fons de Bilde, vorig jaar finalist in de strijd om de titel ’financieel planner van het jaar’.

Belasting

„Je pensioenuitkering eerder laten ingaan kan wel”, zegt De Bilde, „maar vergeet niet dat je dan nog geen AOW ontvangt, dat is bruto €10.000 per jaar. Bovendien is het tarief bij de inkomstenbelasting een stuk hoger als je de AOW-leeftijd nog niet hebt bereikt.”

En dan hebben we het nog niet eens over het pensioen zelf. „Voor elk jaar dat je dat eerder laat ingaan, wordt je uitkering 8% lager. Maar uiteindelijk is het, zelfs voor ons, lastig uit te rekenen.”

Overbrugging

Wie eerder wil stoppen met werken, moet zijn uitgavenpatroon daarop kunnen aanpassen en zorgen voor een goede overbrugging. „Dat laatste is lastiger geworden”, zegt De Bilde. „Zo zijn de regels rond een lijfrente zo aangepast dat het fiscaal praktisch onmogelijk is om die als overbruggingsinkomen te gebruiken.”

Wie dus toch genoeg inkomen wil hebben in de jaren voor de AOW ingaat, moet daar op een andere manier voor zorgen. Sparend of beleggend, dus. En daarbij geldt: hoe eerder je ermee begint, hoe eenvoudiger het is om je spaarpot voldoende te vullen.

Dertig jaar

Stel dat je een half miljoen wilt vergaren, dan heb je met een maandelijkse storting van €500 en een (beleggings)rendement van 6,5% bijna dertig jaar nodig. Zit je nog maar tien jaar voor je pensioen, dan moet je elke maand €2000 opzijzetten voor hetzelfde resultaat. Gelukkig komen mensen steeds jonger in actie om hun eigen pensioenleeftijd te verlagen, constateert De Bilde.

Aan de uitgavenkant kun je gelukkig ook een aantal dingen doen. Zo snel mogelijk minder gaan uitgeven is een mes dat aan twee kanten snijdt: je kunt het bespaarde geld opzijzetten voor je oude dag, en je went vast aan een minder luxueus bestaan.

Woonlasten

Zorg ook dat je geen woonlasten meer hebt, doceert De Bilde. „Het scheelt als je niet elke maand hypotheek moet betalen, en bovendien kan je de rente niet meer aftrekken als je geen inkomen meer hebt. Stoppen met werken terwijl je nog wel een hypotheek hebt, kan als gevolg hebben dat je lasten verdubbelen.”

Voortaan automatisch via de mail nieuws over belastingen, hypotheek of pensioen ontvangen? Abonneer u dan hier gratis op de DFT Nieuwsbrief.