1932070
Ondernemen

#DOORBREKER Mark Beker van Innoseis

Toepassingen sensoren vergroten

Mark Beker toont de sensoren die trillingen in de aarde meten.

Mark Beker toont de sensoren die trillingen in de aarde meten.

Amsterdam - Tijdens zijn promotieonderzoek in 2013 naar zwaartekracht ontwikkelde natuurkundige Mark Beker met collega’s draadloze sensoren die de kleinste trillingen in de aarde kunnen meten. Voor de olie- en gasindustrie een interessante ontwikkeling.

Mark Beker toont de sensoren die trillingen in de aarde meten.

Mark Beker toont de sensoren die trillingen in de aarde meten.

Samen met zijn promotor Jo van de Brand richtte hij het bedrijf Innoseis op om de sensoren te kunnen vermarkten. „Onze sensoren zijn lichter dan bestaande technologieën en meten van grote afstand de kleinste verandering in de aarde. De geofysische industrie kan daardoor gasvelden efficiënter en op meer verantwoordelijke wijze benutten”, vertelt Beker.

Prototype

Eind 2015 was het eerste werkbare prototype een feit. „De jaren daarop zijn we vooral bezig geweest de industrie te overtuigen van onze technologie. Dat begint inmiddels zijn vruchten af te werpen. We leveren nu aan vier partijen en er is veel interesse.”

Uit de trillingen die de sensoren meten kan veel informatie gehaald worden. Waar de trilling heeft plaatsgevonden, met welke kracht en het type golf dat de trilling veroorzaakt heeft. Ook geeft het informatie over de verschillende grondlagen.

Stroperij

Beker wijst er dan ook op dat de sensoren geschikt zijn voor veel meer toepassingen. „Op dit moment zijn we bezig met een klein project in Zuid-Afrika waarbij we aan de hand van de trillingen weten of er een dier of mens loopt of een auto rijdt. Op die manier is het mogelijk stroperij tegen te gaan en kunnen parkwachters ingrijpen als een wilddier het park uitloopt en richting landbouwgebied gaat.”

Ook loopt er een proef op een industrieterrein waarbij sensoren op vaten en pijpen worden geïnstalleerd. „Op die manier kun je direct ingrijpen als zich ergens een lekkage voordoet of als de druk verandert.”

Aardbevingen

Door de sensoren te koppelen aan het Internet of Things verwacht Beker het aantal toepassingsmogelijkheden nog verder te vergroten. „Onze sensoren kunnen dan bijvoorbeeld ingezet worden bij een waarschuwingssysteem voor aardbevingen zodat mensen nog sneller weten waar het gebeurd is en wat de risicogebieden zijn.”