Nieuws/Financieel
1934163
Financieel

Nieuwe KPN-topman kan ’verschrikkelijk goed luisteren’

De vertrekkende en komende ceo, Eelco Blok en Maximo Ibarra, tijdens de aandeelhoudervergadering

De vertrekkende en komende ceo, Eelco Blok en Maximo Ibarra, tijdens de aandeelhoudervergadering

Den Haag - KPN krijgt een nieuwe topman die ‘verschrikkelijk goed kan luisteren, maar die goed weet wat hij wil’. Met die woorden introduceerde president-commissaris Duco Sickinghe de nieuwe ceo Máximo Ibarra.

De vertrekkende en komende ceo, Eelco Blok en Maximo Ibarra, tijdens de aandeelhoudervergadering

De vertrekkende en komende ceo, Eelco Blok en Maximo Ibarra, tijdens de aandeelhoudervergadering

De nieuwe topman nam na afloop van de aandeelhoudersvergadering even kort het woord, waarin hij vertelde ‘totaal achter’ de bestaande KPN-strategie te staan. De Italiaanse Colombiaan liep de afgelopen maanden al mee als adviseur binnen het bedrijf. Ibarra zei zich voorlopig te willen richten op versnelling en verbetering van de uitvoering. Ook daarmee zou nog genoeg te winnen zijn: ‘de duivel zit in de details’, aldus de nieuwe bestuursvoorzitter.

De afzwaaiende topman Eelco Blok sloot woensdag zeven jaar bestuursvoorzitterschap en 35 jaar dienstverband onder andere af met een kort filmpje over de afgelopen 35 jaar. Daarin memoreerde Blok de overgang van de monopolist PTT, die ooit volgens Wim Kan stond voor ‘Putje graven, Tentje bouwen, Tukkie doen’, naar een bedrijf dat moet vechten voor het tevredenstellen van klanten om de felle concurrentie het hoofd te bieden.

De KPN-top verhaalde tijdens de vergadering hoe het beleid er onder Blok de afgelopen jaren vooral op was gericht het Nederlandse bedrijf te versterken. Investeringen daarin liepen bij het aantreden Blok als ceo achter op de concurrentie, na de jaren dat KPN ‘gered’ moest worden door Ad Scheepbouwer na het inklappen van de internetzeepbel.

Niet alleen blije gezichten

Uit de reacties uit de zaal bleken niet alle aandeelhouders met genoegen terug te kijken op het regime Blok, waarin ze een claimemissie moesten slikken en een overnamepoging door América Móvil zagen mislukken. KPN zou, gezien de te verwachten consolidatie op de Europese telecommarkt, ‘op zoek moeten naar een paraplu’, meende André Jorna namens de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), aangezien het bedrijf nu te klein zou zijn om op lange termijn zelfstandig te overleven.

Sickinghe weigerde wederom duidelijk te zeggen of Blok al dan niet vrijwillig is vertrokken. Er zou tussen commissarissen en topman ‘in goed overleg zijn vastgesteld dat dit een mooi moment zou zijn’ om het stokje over te geven. De afkoopsom van een €850.000 wijst er echter op dat dit niet helemaal vrijwillig is gegaan, aangezien de raad van commissarissen stelt dat de betaling in lijn met de corporate governance code zou zijn.

5G-technologie

Blok waarschuwde dat Nederland achterop dreigt te raken bij de invoering van het nieuwe 5G mobiele internettechnologie, omdat de frequentie in het radiospectrum dat daarvoor nodig is, nu nog bij Defensie in gebruik is. De afgelopen tijd tamboereert het bedrijf uitgebreid over de mogelijkheden van het nieuwe netwerk voor het ‘internet der dingen’.

“Zoals het er nu naar uitziet, is pas in 2022 het noodzakelijke 5G-spectrum beschikbaar”, zei de scheidende ceo. “Het is niet verstandig om pas in 2022 het spectrum vrijgegeven, omdat Nederland dan achter gaat lopen in Europa.”