Financieel/Geld
1934794831
Geld

Derde van woningkopers verduurzaamt direct het huis

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.

UTRECHT - De populariteit groeit van hypotheken waarmee ook de verduurzaming van de nieuwe woning kan worden betaald, helemaal nu de gas- en elektriciteitsrekeningen stijgen. In de eerste drie maanden van dit jaar werd bij bijna 30% van alle kredieten voor de aankoop van een huis met een Nationale Hyptoheek Garantie (NHG) ook maatregelen voor bijvoorbeeld isolatie en energiebesparing meegefinancierd.

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.

Vorig jaar lag dit percentage nog op 21%. Een woordvoerder voor de organisatie achter NHG zegt dat er al jaren een stijgende lijn was, maar de hoge energieprijzen een extra prikkel geven om te verduurzamen. In 2018 leende nog maar 8% van alle huizenkopers met een NHG-hypotheek geld bij voor het verduurzamen van de woning.

Bij NHG-hypotheken die alleen voor verbouwingen zijn afgesloten, steeg het aandeel financieringen voor verduurzaming in het eerste kwartaal naar ruim 55%. Dat was een jaar eerder nog geen 37%.

Met de NHG-garantie kunnen huizenkopers zich tegen een eenmalige betaling verzekeren van aflossing van hun hypotheek in geval van overlijden van de partner of een relatiebreuk. Dat drukt ook de hypotheekrente.

De garantie is echter alleen beschikbaar voor huizen tot een aankoopbedrag van €355.000. Huizen die nu onder die prijs van eigenaar wisselen, stammen vaak van voor 1970 en zijn slechter geïsoleerd.