Nieuws/Financieel
1934972
Financieel

Fors minder huurwoningen gebouwd

Amsterdam - Er worden de komende jaren tienduizenden huizen minder gebouwd en gerenoveerd dan gepland.

Door een jaarlijkse lastenverzwaring van een miljard euro verdampt de investeringsruimte van woningcorporaties met de helft, waardoor wachtlijsten nog verder toenemen en huurders vergeefs wachten op de isolatie van hun woning.

Woningcorporaties willen jaarlijks minimaal 34.000 woningen bouwen. Het kabinet wil dat tempo opschroeven door het sociale verhuurders gemakkelijker te maken voor het middensegment te bouwen. Ook moeten in 2021 alle sociale huurhuizen over energielabel B beschikken.

,,Dat gaat zeker niet lukken”, zegt Marnix Norder, voorzitter van Aedes, de koepelorganisatie van woningcorporaties. ,,Met deze lastenverzwaring gaan we mogelijk onze eigen doelstelling niet eens halen. Een miljard euro staat gelijk aan 67.000 nieuwbouwwoningen, een stad als Amersfoort.”

Woningcorporaties zijn vooral ziedend dat zij vanaf 2019 minder rente mogen aftrekken op leningen, een jaarlijkse kostenpost van 300 miljoen euro. De maatregel vloeit voort uit Europese afspraken om te voorkomen dat internationale bedrijven minder vennootschapsbelasting betalen. Het kabinet weigert een uitzondering te maken voor de woningcorporaties.