Nieuws/Financieel
1935396056
Financieel

'Morningstar slordig met oordeel obligatiefondsen'

Amsterdam - Morningstar, de bekendste scherprechter in de fondsenindustrie, geeft bijna één op de drie obligatiefondsen een te gunstige beoordeling. Dat blijkt uit onderzoek van Huaizhi Chen, Lauren Cohen en Umit Gurun, economen verbonden aan de economische denktank NBER. Daarover schrijft Het Financieele Dagblad.

Hun studie is volgens de zakenkrant een harde aanklacht tegen de werkwijze van de fondsenvergelijker, die zich op zijn website aanprijst als "de bron voor uitgebreide, objectieve en onafhankelijke informatie over beleggingsfondsen". Veel beleggers varen op de beoordelingen van Morningstar, maar de informatie waarop die waarderingen zijn gebaseerd zou dus niet accuraat zijn.

De beoordeling van fondsen gebeurt bij Morningstar met sterren. De slechtst presterende fondsen krijgen één ster, de best presterende vijf. Volgens Chen, Cohen en Gurunt levert Morningstar echter maar pover werk bij de beoordeling en vergelijking van obligatiefondsen. Hoewel de fondsenvergelijker eist dat elk fonds een gedetailleerde uitsplitsing geeft van zijn portefeuille, zou het niets doen met die informatie.