Nieuws/Financieel
1935672
Financieel

Gasimport voor het eerst hoger dan eigen winning

DEN HAAG (ANP) - Nederland heeft vorig jaar voor het eerst in de geschiedenis meer aardgas geïmporteerd dan er uit eigen bodem werd gewonnen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vanwege aardbevingsgevaar in Groningen werd de gaskraan het afgelopen jaar verder dichtgedraaid. Daardoor haalde Nederland vorig jaar 13 procent minder aardgas uit eigen bodem.

Omdat het gasverbruik wel steeg, werd er vorig jaar meer geïmporteerd. De extra invoer kwam volgens het CBS voornamelijk op het conto van Noorwegen. Dat land zag zijn export naar Nederland verviervoudigen. De import uit Groot-Brittannië verdrievoudigde ruimschoots.

Energie Beheer Nederland (EBN), verantwoordelijk voor de gaswinning in Nederland, maakt zich zorgen om die ontwikkeling. Ook de investeringen in gaswinning slonken vorig jaar namelijk aanzienlijk, schreef de staatsdeelneming onlangs in haar jaarverslag. Dit kan ertoe leiden dat kleinere gasvelden in de Noordzee onbenut blijven. Gas blijft volgens EBN evenwel van groot belang, zolang 'groene' bronnen nog niet aan de vraag kunnen voldoen.

Het Nederlandse energieverbruik als geheel bleef vorig jaar nagenoeg gelijk aan dat van 2016, aldus het CBS. Fossiele brandstoffen zijn met 92 procent nog altijd de grootste energiebron. De rest komt uit hernieuwbare energiebronnen als wind en zon, kernenergie, afval en elektriciteit uit het buitenland.