Nieuws/Financieel
1935765
Financieel

SOCIALE ZAKEN Deedmob professionaliseert sociale sector

Passend werk voor vrijwilligers

Boudewijn Wijnands (met hond) wil vrijwilligerswerk hip maken.

Boudewijn Wijnands (met hond) wil vrijwilligerswerk hip maken.

Amsterdam - Vrijwilligerswerk. Boudewijn Wijnands (26) vindt het een oubollig woord. Een passend alternatief heeft hij alleen nog niet gevonden. Wel een manier om het van het stoffige imago af te helpen.

Boudewijn Wijnands (met hond) wil vrijwilligerswerk hip maken.

Boudewijn Wijnands (met hond) wil vrijwilligerswerk hip maken.

„Mensen in de sociale sector kijken vaak niet bedrijfsmatig naar het proces”, vertelt de ondernemer. „Als je dat wel doet, kun je er veel meer uithalen voor organisaties, individuen, bedrijven en maatschappij.”

Betekenisvol

Wijnands is zelf al jaren als vrijwilliger actief. „Ik zag dat anderen ook hun steentje wilden bijdragen, maar wel met passend en betekenisvol werk.” Samen met David Furlong, Tycho Onnasch en Hendrik-Jan Overmeer startte hij online platform Deedmob dat vrijwilligers aan werk koppelt.

Goede doelen, sociale organisaties en verenigingen maken gratis gebruik van het platform. „Ze kunnen aangeven naar wie ze op zoek zijn, mensen inroosteren en bijhouden wie wat doet”, legt Wijnands uit. Wie zelf op zoek is naar vrijwilligerswerk, kan online zijn interesses en beschikbaarheid aangeven.

Participeren

Bedrijven en gemeentes betalen een maandelijks bedrag voor hun gebruik. „Voor gemeentes is ons platform een manier om bijstandsgerechtigden en vluchtelingen te laten participeren in de maatschappij en stap voor stap naar betaald werk te begeleiden.” Bedrijven als Red Bull, Microsoft en UPS stimuleren werknemers om zich een paar uur per maand tijdens werktijd in te zetten voor de maatschappij. „Vaak willen ze daarbij hun eigen kennis inzetten. Ons platform helpt bij de selectie.”

Wijnands benadrukt dat vrijwilligerswerk mensen uit verschillende lagen met elkaar verbindt. „Als een langdurig werkloze prettig samenwerkt met werknemers van UPS, kan dat aanzet zijn om te gaan solliciteren bij het koeriersbedrijf.”