Nieuws/Financieel
1937302
Financieel

VDL bouwt mee aan ’s werelds grootste telescoop

De European Extremely Large Telescope (E-ELT).

De European Extremely Large Telescope (E-ELT).

Amsterdam - Nederland heeft een prestigeproject van het het Europese sterrenkundig instituut ESO in de wacht gesleept. VDL ETG Projects mag meebouwen aan de grootste telescoop ter wereld, de ELT.

De European Extremely Large Telescope (E-ELT).

De European Extremely Large Telescope (E-ELT).

VDL ETG Projects, onderdeel van het Eindhovense industrieconglomeraat VDL Groep, gaat het onderstel van de ELT bouwen. Willem van der Leegte, president-directeur van VDL, en directeur-generaal Xavier Barcons van de ESO heeb donderdagmiddag in München het contract voor de order ondertekend..

De opdracht levert VDL zo’n €30 miljoen euro op. Daarnaast zorgt het project voor vijf jaar werkgelegenheid.

Voetbalstadion

,,Geweldig dat ESO ons deze prestigieuze order gunt”, zegt Van der Leegte. ,,Dit is de eerste keer dat een contract van deze omvang op het gebied van de sterrenkunde naar een Nederlandse partij gaat. Dit project is een geweldig visitekaartje voor de Europese hightech toeleveringsindustrie.”

De megatelescoop ELT is zo groot als een voetbalstadion en wordt gestationeerd in Noord-Chili op drie kilometer hoogte. De spiegel heeft een diameter van 39 meter en bestaat uit 798 zeshoekige spiegelsegmenten.

TNO

Voor elk spiegelsegment moet VDL een draagstructuur met twaalf elektromotoren bouwen. Die elektromotoren zorgen ervoor dat het frame zich steeds corrigeert. Omdat de spegelsegmenten regelmatig moeten worden vervangen, worden er in totaal 950 spiegelsegmenten en draagstructuren gebouwd.

VDL heeft het onderstel samen met kennisinstituut TNO ontwikkeld, ondersteund door de Nederlandse Onderzoekschool Voor Astronomie (NOVA). ,,TNO heeft de ambitie om samen met de Nederlandse industrie en andere kennisinstellingen innovatieve ruimtevaart en wetenschappelijke instrumenten en systemen te ontwikkelen”, zegt Kees Buijsrogge, TNO-directeur space en scientific instrumentation.

Springplank

VDL ziet dit project als belangrijke opstap naar meer werk voor de astronomie. Van der Leegte: ,,Hiermee kan VDL zich verder profileren als hightech-speler en betekent dit een springplank naar onze betrokkenheid bij meer nieuwe telescopen van ESO die wereldwijd worden gebouwd.”

Voor de realisatie van de ELT is een bedrag van ruim €1 miljard beschikbaar gesteld. In 2024 moet de telescoop operationeel zijn.