Nieuws/Financieel
1937853
Financieel

Winstgroei voor verfreus PPG

Pittsburgh - De Amerikaanse verfreus PPG Industries, die lange tijd aasde op branchegenoot AkzoNobel, heeft de winst in het eerste kwartaal zien groeien. Ook de opbrengsten namen toe, zo bleek donderdag.

PPG zette een kwartaalwinst van 353 miljoen dollar in de boeken. Dat was een jaar eerder nog 334 miljoen dollar. De omzet dikte met 8,6 procent aan, van bijna 3,5 miljard dollar vorig jaar tot circa 3,8 miljard dollar.

Het concern profiteerde naar eigen zeggen goed van betere verkopen en kostenbesparingen. Naar de kostenstructuur wordt momenteel verder onderzoek gedaan, zo stond in een verklaring. PPG wist de stijgende grondstofprijzen door te berekenen naar klanten en de verfprijzen op te voeren.

Overtredingen

Het concern herhaalde dit jaar voor minimaal 2,4 miljard dollar aan overnames en aandeleninkopen uit te geven. In het eerste kwartaal werd voor circa 600 miljoen dollar aan eigen aandelen ingekocht.

PPG kreeg bij het afronden van zijn kwartaalbericht overigens de melding van potentiële boekhoudkundige overtredingen. Zo is er 1,4 miljoen dollar onterecht niet in het eerste kwartaal geboekt. Van 5 miljoen dollar aan ongespecificeerde uitgaven wordt de boekhoudkundige verwerking nog onderzocht. Dat gebeurt door een intern onderzoekscomité van PPG, met hulp van een extern bureau.