Nieuws/Financieel
1938113136
Financieel

Verzekeraars zitten AEX dwars; Juichen om ASMI

Wim-Hein Pals, Head of Emerging Markets en Senior PM Emerging Markets van Robeco, heeft de beurs geopend om te vieren dat het Robeco Emerging Markets team 25 jaar bestaat.

Wim-Hein Pals, Head of Emerging Markets en Senior PM Emerging Markets van Robeco, heeft de beurs geopend om te vieren dat het Robeco Emerging Markets team 25 jaar bestaat.

Amsterdam - De AEX kabbelde woensdag met een bescheiden winst over de streep in afwachting van de definitieve ondertekening van de handelsdeal tussen Amerika en China. Bij de hoofdfondsen zaten Galapagos en Heineken in de voorhoede. De verzekeraars lagen bedrukt in de markt. Midkapper ASMI stal de show. Bij de kleinere aandelen werd Alfen omarmd.

Wim-Hein Pals, Head of Emerging Markets en Senior PM Emerging Markets van Robeco, heeft de beurs geopend om te vieren dat het Robeco Emerging Markets team 25 jaar bestaat.

Wim-Hein Pals, Head of Emerging Markets en Senior PM Emerging Markets van Robeco, heeft de beurs geopend om te vieren dat het Robeco Emerging Markets team 25 jaar bestaat.

De AEX-index eindigde 0,1% hoger bij 611,56 punten. De AMX-index was beter op dreef en koerste 0,9% hoger bij 936,47 punten.

De DAX-index in Duitslanden de CAC-40 in Frankrijk keken tegen verliezen van 0,4% respectievelijk 0,3% aan.

Berichten dat Washington niet van plan zou zijn om eerder opgelegde importtarieven op Chinese goederen snel terug te draaien zorgden voor enige terughoudendheid in de markt. De heffingen zouden pas bij een fase 2-handelsdeal worden geschrapt, mogelijk pas na de Amerikaanse presidentsverkiezingen begin november. Volgens Rein Schutte, beleggingsadviseur bij Boer & Olij is een snelle verdere toenadering tussen beide partijen op de moeilijke punten niet te verwachten. „China wil zich gaan concentreren op een economisch herstel, terwijl Trump de handen vrij wil hebben voor de komende Amerikaanse verkiezingen. In de toekomst zullen beide landen elkaar nog wel regelmatig tegenkomen doordat China op technologisch gebied een inhaalslag aan het maken is.”

Verder zijn alle ogen gericht op de komende stroom aan bedrijfsresultaten. Schutte benadrukt dat er vooral op de prestaties van technologiefondsen gelet zal worden. „Het is belangrijk dat we onderliggend weer winstgroei gaan zien om de sterke koersstijgingen te rechtvaardigen. Bedrijven die niet voldoen aan de verwachtingen, zullen daarop hard worden afgerekend.”

 Bekijk ook: 

 Column: Fake deal 

Financials zwakgestemd

Bij de hoofdfondsen ging Galapagos (+2,9%) stevig aan kop. Het biotechnologiebedrijf breidde samenwerking uit met een Canadese branchegenoot voor zijn medicijn tegen bindweefselvorming. Voedingsconcern Heineken en Unilever plusten 1,5% respectievelijk 0,6%.

De Chinese ambassadeur in Nederland waarschuwde dat de relatie tussen de landen gevaar loopt als het kabinet de exportvergunningen van chipmachines van ASML (+0,7%) naar China blijft blokkeren. Jos Versteeg, analist bij Thedoor Gilissen, noemt de ophef erg overdreven. „Het gaat slechts om één EUV-machine die China wil gebruiken voor onderzoek en om er mee te leren werken. De andere machines van ASML mogen gewoon zonder exportvergunning worden geleverd.”

Chemiebedrijf DSM stond wederom bij de grotere dalers met 1,5% verlies. Hekkensluiter ArcelorMittal liet 3% liggen

De financials stonden ook onder druk mede doordat in de VS de langlopende rente op de kapitaalmarkten de opgaande lijn heeft onderbroken. Een rapport van S&P waarin nogmaals werd benadrukt dat er vooral voor verzekaars uit Nederland en Duitsland risico’s zijn vanwege een mogelijke aanpassing van de Europese toezichtsregels had wellicht ook een drukkend effect. NN Group moest 3% afstaan en Aegon viel 1,5% terug. ASR (-2%) stootte bankklanten af naar Van Lanschot Kempen. Ook bankaandelen hadden een mindere dag. ING gleed 1,7% weg, trwijl ABN Amro 0,9% kwijtraakte.

Technologie-investeerder Prosus (-0,6%) gaf aan voor bijna $1,3 miljard obligaties uit te geven. Tankopslagbedrijf Vopak steeg 0,3% kreeg een koersdoelverhoging Jefferies, dat al een kopen-advies hanteert.

Bij de middelgrote fondsen blonk ASMI uit met en schoot 8,6% omhoog. Beleggers reageerden enthousiast op de melding van de toeleverancier aan de chipindustrie dinsdag nabeurs over een „veel beter dan verwachte orderstroom” (NIBC) dan afgegeven bij de derdekwartaalcijfers. Besi ging op ASMI’s slippen mee met 4,2% koerswinst.

PostNL leidde hier de verliezers met een 2,8% koersdaling.

Bij de smallcaps had Vivoryon, het voormalige Probiodrug, een stralende dag met 6,1% winst.

Alfen vervolgde met een koerssprong van 7,4% de weg omhoog stevig omhoog. De laadpalenfabrikant meldde een meerjarencontract van Enexis Netbeheer.

Telecombedrijf Veon (-2,2%) bevestigde in gesprek te zijn met UCom over de verkoop van zijn activiteiten in Armenië. Dinsdag meldde het concern zich met uitgifte van $300 miljoen aan obligaties.

De Haagse zakenbank NIBC steeg 4,3%: het schrapt vijftig banen in zijn kapitaalmarktactiviteiten. Een voorziening van €9 miljoen krijgt geen gevolgen voor het dividend vanwege het ’sterke’ operationele resultaat, benadrukt NIBC.

Volg de beurs op de voet met de DFT Koersen-app. Download hier voor iPhone of voor Android.