Nieuws/Financieel
1938692
Financieel

Onderzoek naar schrappen BSN uit btw-nummer

Amsterdam - Staatssecretaris Snel (Financiën) gaat onderzoeken of het mogelijk is om het burgerservicenummer (BSN) van ondernemers uit hun btw-nummers te schrappen. Die combinatie zou identiteitsfraude makkelijk maken.

Ondernemers ageren al langer tegen de opname van het BSN (het vroegere sofinummer) in hun btw-nummer. Dat moeten zij namelijk verplicht op hun website vermelden en daarmee geven zij hun BSN ook in het openbaar weg.

Als iemands BSN in verkeerde handen valt, kunnen criminelen daarmee identiteitsfraude plegen. Om die reden werd het nummer in het verleden al van de voorkant van paspoorten, rijbewijzen en identiteitskaarten gehaald, waar mensen vaak kopieën van moeten opsturen.

Voor de zomer

Kamerleden Van der Molen, Omtzigt (beiden CDA) en Lodders (VVD) stelden Kamervragen over de verplichte opname van het BSN in het btw-nummer. En in een antwoord daarop laat Snel weten open te staan voor een alternatief.

Hij schrijft dat daar op dit moment onderzoek naar wordt gedaan. Snel maakt wel de kanttekening dat het aanpakken van btw-nummers een grote impact zal hebben, voor de Belastingdienst en ondernemers. In de huidige belastingsystematiek is er namelijk een sterk verband tussen het BSN en het btw-nummer.