Nieuws/Financieel
1939169
Financieel

Tik chipmakers op lager Wall Street

New York - In New York moesten de Amerikaanse aandelenmarkten terrein prijsgeven. Vooral de zwakke gang van zaken bij de chipfondsen speelde het sentiment parten.

De toonaangevende Dow-Jonesindex eindigde 03% in de min op 24.665 punten. De brede S&P 500 leverde 0,6% in tot 2693 punten en technologiebeurs Nasdaq sloot op 7238 punten, een verlies van 0,8%.

In New York moesten de Amerikaanse beurzen donderdag terrein prijsgeven. Beleggers in de VS kregen een stroom aan bedrijfsresultaten te verwerken. Bedrijven uit de chipsector waren in mineur.

De zwakke vooruitzichten die het Taiwanese TSMC, 's werelds grootste toeleverancier van chips naar buiten bracht, speelden fondsen in de chipsector flink parten. Zo duikelde AMD naar een verlies van 2,4%, terwijl Nvidia en Intel 3,1% respectievelijk 2,6% moesten afstaan.

NXP gleed 5,1% weg. Branchegenoot Qualcomm (-4,8%) moet nog meer concessies doen om de overname van het Nederlandse chipbedrijf goedgekeurd te krijgen door de Chinese toezichthouder.

Procter & Gamble werd 3,2% minder waard. Het verzorgingsmiddelenconcern presenteerde een iets hogere omzet, maar dat was vooral het gevolg van gunstige wisselkoerseffecten.

Philip Morris kelderde naar een verlies van 15,6% nadat de tabaksproducent zwakker dan gedachte omzetcijfers presenteerde.

American Express schoot 7,7% omhoog. Het creditcardbedrijf meldde voor afgelopen kwartaal een flink hogere winst. De verwachtingen voor het hele boekjaar zijn daarom naar boven bijgesteld.

Blackstone ging 1,1% vooruit. De vermogensbeheerder meldde onder meer een record aan beheerd vermogen.

Alcoa deed ook goede zaken en kon 1,4% bijschrijven. De aluminiumproducent overtrof in het eerste kwartaal van 2018 de verwachtingen over zijn winstgevendheid.