Nieuws/Financieel
1940864
Financieel

Brits pond zakt op zwak vooruitzicht

Het Britse pond heeft vrijdag terrein verloren tegen de dollar nadat de centralebankpresident James Carney zijn verwachtingen voor de Britse economie temperde.

Carney zei dat hoewel vanwege de stijgende inflatie meerdere rentestijgingen „waarschijnlijk” zijn de komende jaren, minder goede economische data de Bank of England bedenkingen hebben gegeven. Daarop zakte de munt met 0,2% tegen de dollar, het belangrijkste valutapaar, tot $1,4055.

De Brexit-onderhandelingen zorgen voor de grootste macro-economische verandering. Pas als er een deal is, wil Carney erop regeren om de economie op een „stabiel pad” te krijgen.

Het is niet zeker meer dat de Bank of England de rente in mei zal verhogen. Macro-data en retailverkopen waren minder sterk dan verwacht, kledingverkopen bijvoorbeeld gingen met 4,3% terug.

Bedrijven winnen

De daling van de pond sterling tegen de dollar en de euro betekende dat Britse producten goedkoper worden; dat effect zette de FTSE 100-bedrijven gemiddeld hoger.

In twee handelssessie op rij ging het pond met 1,1% achteruit tot de $1,4055. Volgens ING’s valuta-expert Viraj Patel „lijkt het erop dat sterling bulls op de paniekknop hebben gedrukt”.

De dollar-index noteerde 0,2% winst, de euro verloor 0,3% tegen de dollar bij $1,2305.