Nieuws/Financieel
1941313278
Financieel

Coronavirus zorgt maar even voor dip

Blerina Anastasi, head of legal, compliance and human affairs, heeft de gong geluid samen met nieuwe medewerkers van het Amsterdamse handelshuis Da Vinci.

Blerina Anastasi, head of legal, compliance and human affairs, heeft de gong geluid samen met nieuwe medewerkers van het Amsterdamse handelshuis Da Vinci.

Een forse toename van het aantal besmettingen en doden door het coronavirus zorgde in de ochtend even voor een schrikreactie bij beleggers. Na de dip sloegen ze in de middag weer volop aandelen in. Hierdoor hield de AEX zijn recordniveau vast. Aegon had het wel zwaar na zijn cijferpublicatie. De cijfers van NN en Arcadis werden met gejuich ontvangen.

Blerina Anastasi, head of legal, compliance and human affairs, heeft de gong geluid samen met nieuwe medewerkers van het Amsterdamse handelshuis Da Vinci.

Blerina Anastasi, head of legal, compliance and human affairs, heeft de gong geluid samen met nieuwe medewerkers van het Amsterdamse handelshuis Da Vinci.

De AEX sloot vlak op 629,1 punten, na eerder op de dag tot 622 punten te zijn teruggevallen. Daarmee handhaafde de beursindex zich op het hoogste niveau in negentien jaar. Gecorrigeerd voor de uitgekeerde dividenden is de index sinds begin deze eeuw met zo’n 70% opgelopen.

De AMX steeg 0,7% naar 987,8 punten.

Met uitzondering van de Britse FTSE, die 1,1% verloor, leverden de Europese beursgraadmeters nauwelijks iets in van de enorme winsten in de afgelopen maanden. De Franse CAC 40 en de Duitse DAX zakten 0,3% respectievelijk een fractie.

Beleggers in de VS bleven ook optimistisch gestemd. De Dow Jones-index en de Nasdaq-index stonden bij sluiting van de Europese beurzen 0,2% lager respectievelijk vlak, na in de afgelopen maanden steeds weer nieuwe records te hebben neergezet.

De afgelopen dagen ebde de vrees voor het coronavirus nagenoeg weg, maar vanochtend schrokken beleggers even. In de Chinese provincie Hubei, het epicentrum van de virusuitbraak, heeft het virus in een dag tijd namelijk aan 242 mensen het leven gekost. Het aantal besmettingen steeg explosief met zo’n 15.000 door een nieuwe methode om het virus vast te stellen. In heel China zijn nu bijna 60.000 mensen besmet.

Beleggingsstrateeg Simon Wiersma van ING meent dat beleggers te gemakkelijk over de economische gevolgen van het coronavirus heen stappen. „Bij veel bedrijven in onder meer de luchtvaart en de techsector duurt het nog wel even voordat deze weer volledig operationeel zijn. Dit gaat groei kosten, niet in alleen in China maar ook daarbuiten.”

Mede door deze impact ziet ING geen reden de economische verwachtingen te verhogen. „Bij een wereldwijde groei van 3% is het onwaarschijnlijk dat bedrijven de voor dit jaar voorspelde gemiddelde winstgroei van bijna 10% gaan realiseren. Ondanks de meevallende winstcijfers over het vierde kwartaal zien we dat analisten hun verwachtingen langzaam naar beneden stellen. In combinatie met de sterk opgelopen aandelenkoersen hebben we aanleiding gezien de aandelenweging naar neutraal terug te brengen.”

In de AEX ging Aegon 5,3% onderuit op zwakke kwartaalcijfers. Scheidend topman Alex Wynaendts noemt de marktomstandigheden uitdagend.

ABN Amro verloor 3,2%, na gisteren op teleurstellende cijfers als stevig te hebben ingeleverd. Concurrent Rabobank kreeg vandaag een boete van €2 miljoen wegens het niet correct toepassen van Europese beloningsregels.

Unibail-Rodamco-Westfield daalde 1,4%. Het winkelvastgoedbedrijf boekte afgelopen jaar meer winst dan verwacht en schudt zijn vastgoedportfolio verder op. De afboeking op zijn vastgoed vormde wel een tegenvaller.

DSM verloor 1,2%. Het speciaalchemiebedrijf had last van het wegvallen van een tijdelijke boost van de vitamineprijzen die voorgaand jaar nog meespeelde.

Shell sloot 0,2% lager, gecorrigeerd voor het ex-dividend gaan van $0,47.

NN Group blonk uit met een koerssprong van 10,8%, doordat de kwartaalwinst veel hoger uitviel dan verwacht. Ook het dividendvoorstel vormt een meevaller. De verzekeraar deed goede zaken met vrijwel al zijn onderdelen ondanks de aanhoudende lage rente.

ASR werd meegetrokken met een plus van 3%.

Relx won 2,3%, op goede kwartaalcijfers. De informatieleverancier koopt ook eigen aandelen in.

In de AMX blonk Arcadis uit met een koersstijging van 10,5%. Het advies- en ingenieursbureau behaalde in 2019 hogere resultaten en ligt naar eigen zeggen op koers om de strategische doelstellingen voor dit jaar te behalen.

SBM Offshore (+6,1%) keert dit jaar twee keer zoveel dividend uit aan zijn aandeelhouders als afgelopen jaar. De maritiem dienstverlener ziet daartoe de mogelijkheid dankzij sterke financiële resultaten en een goed gevuld orderboek.

Just Eat Takeaway ging 2,3% omlaag. De maaltijdenbezorger verwerkte afgelopen jaar fors meer bestellingen en ging voor het eerst met een positief bedrijfsresultaat het jaar uit. Dit viel echter wel lager uit dan analisten voorzagen. Het bedrijf doet vanwege de fusie met Just Eat nog geen voorspellingen voor het nieuwe jaar.

De toeleverancier aan apotheken Fagron verloor 1,8%, na de publicatie van minder sterke resultaten dan analisten hadden verwacht.

Smallcap Ordina mocht 0,2% bijschrijven. De automatiseerder heeft de winst afgelopen jaar ruimschoots verdubbeld naar €15 miljoen bij een 4% hogere omzet van €372 miljoen.

Wil je de DFT Nieuwsbrief voortaan iedere ochtend automatisch via de mail ontvangen? Meld je hier gratis aan.