Nieuws/Financieel
1942291465
Financieel

Pelosi bezorgt Wall Street hoger slot

De Amerikaanse beurzen zijn donderdag met winst gesloten. De koersen op Wall Street veerden op nadat Nancy Pelosi, de voorzitter van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden, had laten weten dichtbij een akkoord over een nieuw steunpakket te zijn.

De Dow Jones-index sloot 0,5% hoger. Technologiebeurs Nasdaq steeg 0,2%. De breed samengestelde S&P 500-index klom 0,5%.

Beleggers kijken al langer uit naar een nieuw steunpakket voor Amerikaanse gedupeerden van de coronacrisis. Nancy Pelosi en minister Steven Mnuchin (Financiën) zijn daarover al de hele week aan het praten.

Een meevaller was ook dat 787.000 Amerikanen vorige week een werkloosheidsuitkering hebben aangevraagd tegen een bijgestelde 842.000 een week eerder. Dat cijfer is flink lager dan gedacht, want economen hadden gemiddeld op 870.000 aanvragen gerekend. Het was bovendien voor het eerst sinds het uitbreken van de coronacrisis dat het aantal wekelijkse WW-aanvragen onder de grens van 800.000 zakte.

Beleggers zetten Tesla 0,8% hoger. De automaker sloot voor de vijfde keer op rijeen kwartaal af met winst, die bovendien hoger uitviel dan verwacht. Verder ligt het bedrijf op koers om dit jaar een half miljoen auto’s af te leveren.

Coca-Cola werd 1,3% meer waard. De omzet en winst gingen omlaag omdat er nog steeds veel minder frisdrank wordt verkocht aan de horeca en evenementenbranche vanwege de coronapandemie, maar de resultaten waren wel beter dan gedacht.

Goldman Sachs (+1,3%) stond eveneens in de belangstelling. De zakenbank betaalt een boete van ruim $2,3 miljard in een schikking met Justitie in de Verenigde Staten vanwege het omkoopschandaal rond het Maleisische staatsfonds 1MDB. Topman David Salomon en zijn voorganger Lloyd Blankfein moeten eerder uitgekeerde bonussen terugbetalen.

Olie- en gasconcern ExxonMobil (+5,2%) staat voor een ingreep in zijn personeelsbestand. In een mail aan de werknemers rept topman Darren Woods van een niet nader omschreven aantal werknemers dat moet vrezen voor zijn baan, terwijl ook projecten worden uitgesteld. Woods zei verder vertrouwen te houden in fossiele brandstoffen.

Verder meldde biotechnoloog Moderna dat het de werving van alle 30.000 deelnemers aan zijn Fase 3-onderzoek naar een nieuw coronavaccin met succes heeft afgerond. Beleggers zetten het aandeel hierop 3,6% hoger.