Nieuws/Financieel
1943719596
Financieel

Luchtvaart mijdt Straat van Hormuz

Amsterdam - Veel luchtvaartmaatschappijen mijden een deel van het Iraanse luchtruim. Vanwege het op grote hoogte neerschieten van een Amerikaanse drone door Iran, vliegen onder meer KLM, British Airways, Qantas en Lufthansa niet meer boven de Straat van Hormuz en de Golf van Oman.

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA (Federal Aviation Administration) vaardigde eerder een verbod uit voor de burgerluchtvaart om nog langer gebruik te maken van het door Teheran gecontroleerde luchtruim boven de zee-engte.

KLM noemde de stap een "voorzorgsmaatregel". ''Veiligheid heeft voor KLM de hoogste prioriteit. We volgen alle ontwikkelingen die mogelijk betrekking hebben op de veiligheid van het luchtruim 24/7 op de voet en richten de operatie zo in dat de veiligheid van de vluchten is gewaarborgd", laat de luchtvaartmaatschappij in een verklaring weten.

De maatschappijen die het gebied mijden laten hun vliegtuigen omvliegen. Ook onder meer Malaysia Airlines en Singapore Airlines doen dat. American Airlines en Delta Air Lines hadden al laten weten niet meer over Iran te vliegen, naar aanleiding van de FAA-stap. United Airlines heeft zijn vluchten tussen New York en Mumbai voorlopig gestaakt.