Financieel/Geld
1944980988
Geld

Ook Anode Energie valt om door gestegen energieprijzen

Amsterdam - Er is een ware kaalslag gaande in het energielandschap. Energieleverancier Anode Energie zal binnenkort faillissement aanvragen, maakt het bedrijf bekend. Anode heeft zo’n 14.000 klanten. Eerder vielen Welkom Energie, Enstroga en Allure energie ook al om.

De reden die Anode noemt, is dat het Zwitserse Anode International Trading zijn verplichtingen niet nakwam, waardoor Anode gas en elektriciteit plotseling voor de torenhoge marktprijzen moest inkopen. Daarvoor had het bedrijf niet genoeg geld in kas, waardoor een bankroet onafwendbaar was. Ondanks dezelfde naam staat dit bedrijf los van het in Barendrecht gevestigde Anode Energie, zegt oprichter en eigenaar Eric van Teeffelen.

Het bedrijf levert niet alleen energie aan particulieren, maar ook aan andere energieleveranciers. Die komen nu mogelijk ook in de problemen, schat Van Teeffelen zo in.

Juridisch conflict

Anode Energie was in een juridisch conflict verwikkeld met Allure Energie. Allure betaalde volgens Van Teeffelen rekeningen niet. Dat is niet zo gek, want Allure vroeg onlangs ook faillissement aan. Niet vanwege de gasprijzen, maar vanwege gedoe tussen aandeelhouders.

Opvallend is dat de kleine energieleverancier Anode half november nog een poging heeft ondernomen om de ongeveer 450 klanten van de failliete energieleverancier Enstroga over te nemen. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) besloot echter hen te verdelen over energieleveranciers. Daarmee zijn deze huishoudens door het oog van de naald gekropen, anders hadden zij nu voor de tweede keer in een maand bij een failliete maatschappij gezeten.

Hogere tarieven

Anode heeft de ACM geïnformeerd over de aanstaande aanvraag van het faillissement. Omdat de autoriteit waakt over leveringszekerheid, zal die de klanten bij een andere leverancier onderbrengen of over meerdere partijen verdelen. Zij gaan dan zeer waarschijnlijk bij die andere leverancier wel de huidige hoge tarieven betalen.

Gas en elektriciteit zijn dit najaar fors duurder geworden. Dat komt door een combinatie van de koude winter die achter de rug is, relatief kleine Europese gasreserves en de sterk aangetrokken vraag naar energie door het economisch herstel van de coronacrisis.