Nieuws/Financieel
1945260858
Financieel

Shell houdt verlies voor AEX beperkt

De Amsterdamse beurs is woensdag met licht verlies gesloten. Beleggers zagen brood in Shell, maar deden Galapagos en Unilever in de verkoop. In de Midkap speelde Fugro de hoofdrol.

De AEX-index eindigde 0,1% lager op 610,94 punten. De Midkap-index ging 0,8% omlaag naar 905,72 punten. De koersenborden in Frankfurt (-0,5%) kleurden rood, terwijl Parijs 0,02% klom. De beurs in Londen steeg 1,2% nadat het Verenigd Koninkrijk het licht op groen heeft gezet voor het coronavaccin van Pfizer en BioNTech.

Na de fraaie koerswinsten van de afgelopen weken namen beleggers op Beursplein 5 gas terug. Maar vermogensbeheerder Renco van Schie (Valuedge) verwacht dat de koersen deze maand verder gaan stijgen. „Ik denk dat het sentiment positief blijft richting Kerstmis. Beleggers bereiden zich voor op een wereld na corona en zijn bereid om meer risico’s te nemen. Er stroomt veel geld vanuit obligaties en cash naar aandelen”, zegt Van Schie.

Op Wall Street zat de stemming er dinsdagavond goed in. Techbeurs Nasdaq en de breed samengestelde S&P 500-index scherpten hun records aan. De Amerikaanse beurzen schakelden vandaag aan het einde van de middag echter een tandje terug en koersten vlak tot licht lager.

Shell aan kop, Galapagos onderaan

In de AEX was Royal Dutch Shell de koploper met een plus van 2,8%. Zakenbank JPMorgan heeft haar beleggingsadvies voor aandelen van het olie- en gasconcern opgeschroefd naar ’overwogen’. Shell was ook in trek dankzij de hogere olieprijs.

Betalingsdienstverlener Adyen werd 1,6% meer waard. Verffabrikant AkzoNobel (+1,2%) lag er eveneens opgewekt bij.

KPN werd 1,3% meer waard. Het telecombedrijf gaat vanaf 2022 in Nederland beginnen met het uitzetten van grote delen van zijn telefoon- en internetnetwerk die nu nog via koperen kabels lopen.

Heineken viel in de smaak bij beleggers met een plus van 0,7%. De bierbrouwer profiteert van een koopadvies van analisten van Citigroup. Daarnaast gaat Heineken in China het merk Amstel op de markt brengen.

Bij de hoofdfondsen stond biotechnologiebedrijf Galapagos onderaan met een verlies van 2,1%. Levensmiddelengigant Unilever werd 1,7% afgewaardeerd. Prosus, eveneens een zwaargewicht in de AEX, leverde 1,2% in. Volgens persbureau Bloomberg wil de techinvesteerder investeren in online platformen die zich bezighouden met ouderenzorg, om zo in te springen op de groeiende vraag in die markt door de coronacrisis.

In de Midkap liet Fugro een wilde rit zien en werd 19% lager verhandeld dan dinsdag. Gecorrigeerd voor het ex-claim gaan van het aandeel is juist sprake van een plus van 9%. Maandag werd het licht op groen gezet voor de claimemissie bij de bodemonderzoeker, waarvan dinsdag nabeurs de voorwaarden zijn bekendgemaakt. Bij de claimemmissie wil Fugro aandelen verkopen voor €2,12 per stuk. Daarbij geven 13 aandelen recht op het kopen van 11 nieuwe aandelen. De claimrechten kunnen worden uitgeoefend tot 10 december.

Smallcapfonds Acomo (Amsterdam Commodities) daalde 5,6% naar €20,25. Het handelshuis in thee, noten en specerijen heeft voor €96 miljoen aan aandelen uitgegeven voor €19,50 per stuk. Acomo wil de opbrengst gebruiken voor de overname van Tradin, een onderneming voor biologische ingrediënten. Met die transactie is €330 miljoen gemoeid.

Ajax koerste onveranderd. De voetbalclub verloor dinsdag met 1-0 van Liverpool. Als de Amsterdammers volgende week winnen tegen Atalanta Bergamo zijn zij in de lucratieve Champions League alsnog door naar de volgende ronde.

Wil je de DFT Nieuwsbrief voortaan iedere ochtend automatisch via de mail ontvangen? Dan kan je je hier gratis aanmelden.