Financieel/Nieuws
1946546
Nieuws

Dreigen met vertrek van topman Air France KLM ‘ongepast'

Topman Janaillac van Air France KLM.

Topman Janaillac van Air France KLM.

Vakbonden van luchtvaartmaatschappij KLM verbazen zich over de stap van topman Janaillac van Air France KLM om zijn lot te verbinden aan de uitkomst van een personeelsraadpleging.

Topman Janaillac van Air France KLM.

Topman Janaillac van Air France KLM.

„In moeilijke tijden moet leiderschap zich tonen, dreigen met vertrek is in dat kader ongepast”, zegt voorzitter Bob van der Wal van de Vereniging KLM Professionals in een reactie.

Vrijdag maakte topman Jean-Marc Janalliac bekend dat hij persoonlijk de consequenties zal aanvaarden van een referendum onder het personeel over een loonsverhoging. Het bod van Air France-KLM en de eis van de vakbonden liggen niet zover uit elkaar. Air France-KLM biedt 12,5% over een periode van drie jaar, terwijl de bonden 6% meteen willen hebben. De raadpleging begint vrijdag.

„Janaillac achter de geraniums, het klinkt misschien als een indrukwekkend gebaar, maar is het niet. Hij wordt donderdag 65 jaar. Misschien ziet hij dit als een mogelijkheid om er een punt achter te zetten en verheugt hij zich op zijn pensioen”, zegt de Vereniging Nederlands Verkeersvliegers in een brief aan leden. De VNV noemt het ’wonderlijk’ dat Janaillac de vakbonden buitenspel wil zetten.

FNV noemt het dreigement ’inmenging’ in de vakbondsdemocratie. „Dat veroordelen we en daarmee lopen de spanningen alleen maar verder op”, zegt bestuurder Leen van der List. „De uitslag gaat leiden tot verdeeldheid.”

Uitgang

Met zijn dreigement is er een grote kans dat Janaillac op weg is naar de uitgang. De vakbonden hebben zich de afgelopen maanden niets aangetrokken van de topman, die eerder betoogde dat Air France moet investeren om de concurrentie het hoofd te bieden. Vrijdag stelde Janaillac dat de toekomst van het bedrijf mogelijk op het spel staat door de stakingen in de afgelopen maanden, die de luchtvaartmaatschappij ruim €220 miljoen hebben gekost.

„Is het referendum negatief, dan moet hij weg”, zegt voorzitter Rob Swankhuizen van de vakbond voor luchtvaarttechnici NVLT. „De Franse bonden zouden er goed aan doen het voorstel te accepteren om de goede verstandhouding te bewaren. De KLM’ers zien het bedrijf zo ten gronde gaan.”

Opmerkelijk is ook dat Janaillac dreigt met opstappen, in plaats van de baas van Air France Franck Terner. „Deze zou bij een negatieve uitslag ook eigenlijk moeten gaan”, zegt Swankhuizen daarover. „Kennelijk is Air France minder onafhankelijk dan KLM, waar topman Elbers deze onderhandelingen met de vakbonden afhandelt”, zegt voorzitter Jan Willem van Dijk van de ondernemingsraad van KLM in een reactie. Hij wil verder niet inhoudelijk reageren, omdat dit volgens Van Dijk een Franse kwestie is. Air France-KLM stelde zondag dat ze niets heeft toe te voegen aan wat vrijdag is gezegd, aldus een woordvoerder.

Keiharde campagne

Insiders schatten in dat er een keiharde campagne vanuit de Franse vakbonden voor een ‘NON’ zal volgen. KLM wil niet reageren.

Janaillac is nog geen twee jaar in functie en werd binnengehaald omdat hij veel ervaring had met de vakbonden. Zijn voorganger De Juniac sneuvelde ook na een paar jaar omdat hij geen draagvlak had bij de bonden voor zijn hervormingsagenda.