Financieel/Geld
1948530
Geld

Jongeren hartstikke flex

Rotterdam - De nieuwe generatie is een flexgeneratie. Omdat jongeren gemiddeld langer naar school of universiteit gaan dan vroeger, neemt het aandeel twintigers met een nuluren- of uitzendcontract op stormachtige wijze toe.

Maar ook afgestudeerden wachten langer op hun eerste vaste contract, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek vanochtend. Vergeleken met 2003 zijn er een kwart miljoen meer 25- tot 45-jarigen met een flexibel contract. Het aantal vaste dienstverbanden in die leeftijdsgroep daalde in dezelfde periode juist fors, met meer dan 800.000.

„Hoe jonger, hoe flexibeler”, vat CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen de cijfers samen. „Maar werknemers die hun eerste vaste baan krijgen zijn ook ouder dan voorheen.” Veel flexibele 25-plussers hebben een tijdelijk dienstverband met uitzicht op vast.

Van alle 15- tot 25-jarigen heeft maar liefst twee derde een flexibele baan, tegen 41 procent in 2003. „Dat zijn heel veel mensen met een jaarcontract”, zegt Van Mulligen. „De grote groei zit bij oproep- en invalkrachten. De sectoren waarin dat gebeurt zijn heel traditioneel: de horeca en detailhandel.”

Dat is precies het soort werk dat studerende jongeren willen, aldus de econoom. „De enorme groei in die leeftijdsgroep is zeker een gevolg van de flexibilisering van de hele arbeidsmarkt, maar komt ook voort uit het feit dat jongeren langer studeren en daar een flexibele bijbaan bij willen.”

Vakbond CNV Jongeren ziet in de nieuwste cijfers niettemin een zorgwekkende ontwikkeling. „Ons beeld van de laatste jaren wordt bevestigd”, zegt voorzitter Semih Eski. „Een vast contract wordt de uitzondering in plaats van de norm, jongeren en starters op de arbeidsmarkt zijn daar de dupe van. Dat mag niet.”

Voor jongeren wordt het kopen van een huis of het opbouwen van voldoende pensioen „een fata morgana”, waarschuwt Eski. „Er moet een flextoeslag komen om die onzekerheid financieel te compenseren.”