Nieuws/Financieel
1949715
Financieel

Volg live aandeelhoudersvergadering

Salarisophef aan de orde bij ING

President-commissaris Jeroen van der Veer (L) met ceo Ralph Hamers.

President-commissaris Jeroen van der Veer (L) met ceo Ralph Hamers.

AMSTERDAM - Na een pleidooi in de krant en een verhoor in de Tweede Kamer, geeft president-commissaris Jeroen van der Veer maandag aandeelhouders van ING uitleg over het plan om het salaris voor de top van de bank te verdubbelen. „Het beloningsbeleid zit veel complexer in elkaar dan u in de kranten waarneemt.”

President-commissaris Jeroen van der Veer (L) met ceo Ralph Hamers.

President-commissaris Jeroen van der Veer (L) met ceo Ralph Hamers.

De aandeelhoudersvergadering van ING is in volle gang.

Jeroen Van der Veer, voorzitter RvC, bij de grootbank, doet een duit in het zakje over salaris in de top: „Iedereen bij ING wil graag op een dag ceo zijn. Vooral jongere mensen, die een nog lange weg in hun carriere te gaan hebben, gaan om zich heen kijken. Dat is niet de weg voor bank die omhoog wil.”

Verslaggever Ruben Eg is bij de aandeelhoudersvergadering (vanaf 14.00 uur) en twittert hierover.

Beloningscommissaris Henk Breukink wil niet ingaan op de contacten met Den Haag over salarisverhoging van topman ING. „Wij waren wel verrast door de felle reacties uit meerdere hoeken.”

Lilian Marijnissen, fractievoorzitter bij de SP, krijgt breeduit de tijd voor haar pleidooi om de loonsverhoging bij de top van de grootbank onder die van de cao te laten vallen. Zij krijgt applaus uit de zaal. Echter: het is geen ingebracht agendapunt.

Geen nieuw beloningsvoorstel

Breukink benadrukte eerder al dat er niet wordt gewerkt aan een nieuw beloningsvoorstel bij de bank.

De raad van commissarissen hield het een week vol nadat het agendapunt over de salarisverdubbeling voor Hamers vorige maand naar buiten werd gebracht. Nadat premier Mark Rutte publiekelijk zijn ongenoegen had geuit en minister Wopke Hoekstra van Financiën overwoog de wet aan te passen, trok ING het plan in.

„We hebben de maatschappelijke reactie in Nederland over deze overduidelijk gevoelige kwestie onderschat”, zei Van der Veer over de ‘inschattingsfout’. Personeel, met name in de klantcontactcentra, had het die week zwaar voor de kiezen gekregen.

Hart luchten

De doorgaans toch al redelijk goedbezochte aandeelhoudersvergadering van ING lijkt vanmiddag extra druk te worden met actievoerders die het woord willen nemen. Onder meer de SP kocht vier aandelen ING om de grote zaal van het Muziekgebouw aan ’t IJ binnen te mogen.

Fractieleider Lilian Marijnissen wil een pleidooi houden om de salarisstijging van de top gelijk te laten lopen met die uit de cao van het gewone personeel.

Hoewel het salarisonderwerp als officieel agendapunt is geschrapt, zullen veel aanwezigen niet willen wachten tot zij pas bij de rondvraag hun hart mogen luchten. De vraag is hoe de door de wol geverfde Van der Veer dit gaat aanpakken.vanaf 14.00 uur