Nieuws/Financieel
1951120
Financieel

Afbouw sancties: grondstofprijzen dalen

Aluminiumprijs smelt weer na beperking van sancties vanuit Washington.

Aluminiumprijs smelt weer na beperking van sancties vanuit Washington.

Amsterdam De aluminiumprijs is maandag fors teruggevallen. Het metaal zakte op de grote London Metal Exchange met ruim 8% na zicht op het beperken van sancties tegen Rusland.

Aluminiumprijs smelt weer na beperking van sancties vanuit Washington.

Aluminiumprijs smelt weer na beperking van sancties vanuit Washington.

Nikkel en paladium zakten respectievelijk 4 en 5%. Ook de olieprijs ging direct na de aankondiging terug, met 0,8% terug om later in de avond te herstellen tot 1,4% winst.

Vorige week vertoonde het basismetaal aluminium, gebruikt in auto’s, kassen en keukens, een forse opmars in prijs nadat de grootste Russische producent, met 6% van de wereldwijde productie, met een sanctie werd getroffen.

Amerikanen mogen geen zaken meer doen met het bedrijf, indirect geldt dat voor bedrijven die met Amerikaansen partners werken. Vanwege die spanning steeg de aluminiumprijs in een week met 16%.

De topman van het Russische Rusal, Oleg Deripaska, valt onder de gerichte Amerikaanse sacties die bedoeld zijn om de kring rondom president Poetin te treffen.

Miljarden weg

Persoonlijk werd de Rusal-topman financieel voor miljarden getroffen, ook het bedrijf waarin hij grootaandeelhouder is raakte orders kwijt door de sanctie. Tegelijkertijd bleef er voor miljarden aan aluminium in de opslag liggen.

Oleg Deripaska.

Oleg Deripaska.

Als Deripaska de zeggenschap en de facto de controle over het bedrijf afbouwt, aldus Washington, zijn de Verenigde Staten bereid te overwegen de sancties op te heffen. Daarmee komt een stroom van aluminium op de markt.

De Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin stelt dat het toezicht op het concern en Deripaska blijft, maar hij zou het verzoek van Rusal om van de sancties uitgezonderd te worden in overweging nemen. Die formulering gaf optimisme bij handelaren.

Volgens analist Oliver Nugent van ING Research is minstens zo belangrijk dat de Verenigde Staten de periode waarin handelaren zonder problemen met Rusal kunnen werken is verlengd tot oktober, mits zij de betalingen vastleggen in een geblokkeerde rekening voor Rusal. De Amerikanen behouden zich het recht voor nader onderzoek te doen, maar de handel zou wel kunnen doorgaan. Voorzichtigheid blijft evenwel geboden in een volatiele handelsomgeving, waarschuwt ING Research.

’Olie hoger’

De aluminiumprijs ging vorige week naar het hoogste niveau sinds maart 2012. De prijsdaling maandag is op haar beurt de grootste in dertien jaar tijd.

Ook andere grondstoffen profiteerden van zicht op beperking van handelssancties.

Hedgefondsen blijven na de daling maandag zeer optimistisch over de olieprijs, ondanks de dip van maandag. Volgens hun posities in de zes meest gebruikte olie-futures staan zij netto fors long, rekenend op een prijsstijging, in totaal 1,52 miljard vaten met ruwe olie.

De shortposities, rekenend op een prijsdaling, zijn 109 miljard vaten olie groot.