Nieuws/Financieel
195342234
Financieel

Wall Street in mineur

New York - De Amerikaanse aandelenbeurzen stonden donderdag tijdens de middaghandel in New York op verlies. Beleggers op Wall Street verwerkten resultaten van tal van grote bedrijven. Onlinevideodienst Netflix kreeg daarbij een stevig pak slaag na teleurstellende cijfers over de klantengroei.

De Dow-Jonesindex noteerde rond 19.30 uur (Nederlandse tijd) 0,3 procent lager op 27.137 punten. De brede S&P 500 zakte 0,1 procent naar 2989 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq verloor 0,3 procent tot 8162 punten.

Netflix kelderde 11 procent. De streamingsdienst kreeg er in het tweede kwartaal 2,7 miljoen nieuwe betalende klanten bij, terwijl het bedrijf zelf had gerekend op 5 miljoen. In het eerste kwartaal van dit jaar nam dat aantal nog met bijna 10 miljoen toe. Verder had Netflix te maken met verlies van klanten op de Amerikaanse thuismarkt.

Meer cijfers

Ook technologieconcern IBM, internethandelaar eBay, zorgverzekeraar UnitedHealth, zakenbank Morgan Stanley en industrieel conglomeraat Honeywell kwamen met cijfers. IBM won 4 procent en eBay ging 1,2 procent vooruit. UnitedHealth (min 2,4 procent) verhoogde zijn winstverwachting voor het gehele jaar. Honeywell, actief in onder meer de luchtvaartindustrie, krikte zijn prognoses eveneens op en steeg 2,2 procent. Morgan Stanley ging 1 procent omhoog.

Axalta (plus 1,2 procent) stond eveneens in de schijnwerpers. Meerdere partijen, waaronder het Nederlandse AkzoNobel, hebben naar verluidt interesse in een overname van de Amerikaanse verfproducent. Ook het Japanse Kasai Kogyo en het Amerikaanse PPG (min 0,1 procent) zouden overwegen om een bod uit te brengen. Bij de genoemde bedrijven wilde niemand reageren.

Qualcomm verliest

Verder kon chipproducent Qualcomm (min 1,6 procent) op aandacht rekenen. De Europese Commissie legt het bedrijf een boete van 242 miljoen euro op vanwege prijsdumping bij chips voor mobiele apparaten om zo een concurrent uit de markt te drukken. Qualcomm gaat in beroep tegen de boete.

De euro noteerde op 1,1226 dollar, tegen 1,1227 bij het sluiten van de Europese beurzen eerder op de dag. Een vat Amerikaanse olie werd na nieuwe cijfers over de olievoorraden in de Verenigde Staten 2,6 procent goedkoper op 54,29 dollar. Brentolie ging 2,5 procent in prijs onderuit tot 62,09 dollar per vat.