Nieuws/Financieel
1955070
Financieel

Meer ondernemers in geldnood

Het aantal zelfstandige ondernemers met geldproblemen is in het afgelopen kwartaal met ruim 3% toegenomen. In de laatste drie maanden van 2017 groeide het aantal zelfstandigen dat een beroep deed op bijstandsverlening zelfs met 15%.

Dat blijkt uit de IMK-index van het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (IMK). „Met name in branches waar sprake is van marktverzadiging, vallen klappen”, stelt IMK-directeur Han Dieperink. „Van rijscholen en taxidiensten tot personal trainers en horecaondernemers. Als er veel nieuwe partijen hun intrede doen, dan vallen de ondernemers die zich minder goed voorbereiden als eerste om, ondanks de economische groei.” Hij verwacht in het komende halfjaar dan ook meer failissementen.

Het is voor het eerst in jaren dat het aantal ondernemers met geldproblemen groeit. Sinds 2013 werd deze groep juist steeds kleiner.

Ondernemers die in de problemen komen, krijgen van Dieperink het advies om tijdig hulp te zoeken. Ook eerlijk zijn richting de bank en leveranciers kan volgens hem lonen.