Financieel/Ondernemen
1956234458
Ondernemen

KVK: forse groei starters in horeca, daling bij webshops

UTRECHT (ANP) - Het aantal startende bedrijven in de horeca kwam de afgelopen drie maanden terug op het niveau van voor de coronacrisis. Vooral in maart was een piek te zien, meldt de Kamer van Koophandel (KVK).

Het aantal starters in de sector daalde aan het begin van de crisis stevig om vervolgens weer op te krabbelen. „De horeca heeft een extreem lastige tijd achter de rug. Dat het aantal starters desondanks relatief hoog is gebleven zit hem vooral in de enorme groei van afhalen en bezorgen”, zegt Joris Knoben, hoogleraar Bedrijfseconomie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij verwacht dat ook de rest van de horeca een comeback zal maken als de versoepelingen van de coronamaatregelen worden doorgezet.

Startende webshops gedaald

Het aantal startende webshops is in mei gedaald naar ruim 2000, het laagste aantal sinds april 2020. Tijdens de coronacrisis werden er vrijwel elke maand meer dan 3000 nieuwe webshops opgezet. „Het starten van een webshop was een alternatief voor mensen die zonder werk zaten of wiens bedrijf gesloten was”, zegt Knoben. „Nu de maatschappij steeds meer open gaat, verwacht ik dat de groei van het aantal webshops sterk zal afvlakken. Voor veel mensen was dit meer noodzaak dan droom.”

Het totaal aantal startende ondernemingen was in mei 18.282, een toename van 8 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Daarmee komt het totaal aantal starters ook op het niveau van voor de coronapandemie.