Nieuws/Financieel
195970447
Financieel

Twitter tikt Musk op vingers om schenden geheimhoudingsplicht

SAN FRANCISCO (ANP/RTR) - Twitter beschuldigt zijn potentiële koper Elon Musk ervan zich niet aan een geheimhoudingsovereenkomst te hebben gehouden. Musk onthulde eerder dat de steekproefgrootte voor een controle op nepaccounts bij het socialemediaplatform standaard honderd gebruikers is, waarmee hij gevoelige informatie naar buiten zou hebben gebracht. De topman van Tesla maakte zelf bekend daarop te zijn benaderd door het juridisch team van het bedrijf.

Musk is al akkoord met het bestuur van Twitter om het bedrijf voor $44 miljard (ruim €42 miljard) te kopen en van de beurs te halen. Vrijdag kondigde hij dat hij eerst meer duidelijkheid wil over het aantal spamaccounts bij de berichtendienst. Uit een officieel document van Twitter bleek eerder deze maand al dat minder dan 5% van de dagelijkse gebruikers uit spamaccounts bestaat. Het aantal actieve gebruikers is belangrijk voor de potentiële winstgevendheid, omdat spamaccounts niet reageren op advertenties.

Musk zei dat zijn team ’een willekeurige steekproef van 100 volgers’ op Twitter zou testen om nepaccounts te identificeren. Hij koos naar eigen zeggen voor dat aantal omdat Twitter zijn berekeningen voor nepaccounts ook altijd baseert op deze steekproefgrootte. Met die laatste opmerking zou Musk dus de geheimhouding hebben geschonden.

Of de overname van Twitter nog doorgaat is onzeker. Vrijdag werd bekend dat de deal tijdelijk in de wacht staat. Musk zei daar wel bij dat hij ’nog steeds gecommitteerd’ is aan de overeenkomst.

Musk zou ondertussen ook nadenken over investeringen in Indonesië. Hij had zaterdag een ontmoeting met de Indonesische president Joko Widodo bij een rakettenfabriek in het Texaanse Boca Chica. Daarbij zou Musk door Widodo zijn uitgenodigd. Musk reist mogelijk in november naar het Zuidoost-Aziatische land af.

Indonesië bezit onder andere grote voorraden koper, nikkel en tin. Vanwege zijn overvloed aan natuurlijke hulpbronnen zou het land in potentie miljarden euros van buitenlandse investeerders kunnen aantrekken.

De regering van Indonesië heeft de afgelopen jaren vaker gesprekken gevoerd over mogelijke partnerschappen met de teams van Musk. Dan ging het onder meer over de ontwikkeling van elektrische voertuigen met Tesla en over de mogelijkheid van een lanceerbasis voor SpaceX-raketten in het land. Tot overeenkomsten kwam het nog niet.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop