Nieuws/Financieel
195996490
Financieel

AEX komt druk uit tech te boven met impuls banken

Renewi is 1 jaar genoteerd op Euronext Amsterdam. Om dit bijzondere moment te vieren luidde Otto de Bont, CEO van Renewi, vanochtend de gong.

Renewi is 1 jaar genoteerd op Euronext Amsterdam. Om dit bijzondere moment te vieren luidde Otto de Bont, CEO van Renewi, vanochtend de gong.

De AEX maakt woensdag uiteindelijk een pas op de plaats na een dipje in de late middaghandel. De verzwakking bij de techfondsen als gevolg van de rentevrees wordt in toom gehouden door de goede gang van zaken bij de financials.

Renewi is 1 jaar genoteerd op Euronext Amsterdam. Om dit bijzondere moment te vieren luidde Otto de Bont, CEO van Renewi, vanochtend de gong.

Renewi is 1 jaar genoteerd op Euronext Amsterdam. Om dit bijzondere moment te vieren luidde Otto de Bont, CEO van Renewi, vanochtend de gong.

De AEX-index eindigt onveranderd bij 663,35 punten. Bij de start steeg de hoofdgraadmeter nog boven de 668 punten. De AMX komt ook niet in beweging op 989,33 punten.

Beurzen elders in Europa koersen kleuren ook nipt groen: de Duitse DAX groeit 0,2% aan en de Franse CAC-40 wint 0,1%.

In de middag kwam er een tegenvallend banenrapport van salarisverwerker ADP over de Amerikaanse private sector naar buiten. Het aantal banen over de maand februari groeide naar 117.000, terwijl op een toename van 225.000 was gerekend.

Op vrijdag staan de officiële werkgelegenheidscijfers op het programma. Daar wordt een plus van 195.000 nieuwe banen voorzien en een ongewijzigde werkloosheid van 6,3% van de beroepsbevolking.

"Moeizaam herstel arbeidsmarkt VS"

Teeuwe Mevissen, econoom bij Rabobank, benadrukt dat het herstel op de arbeidsmarkt in de VS na de coronaklap nog steeds moeizaam verloopt.

„De sterke afname van de werkloosheid in Amerika laat ook een vertekend beeld zien doordat veel mensen, zoals in de horeca, niet meer op zoek gaan naar werk en daardoor niet worden meegeteld. De werkgelegenheid is topprioriteit voor de regering Biden om te voorkomen dat banen voorgoed verloren gaan.”

Met het einde van het cijferseizoen in zicht verschuift de focus van beleggers naar de macroagenda, stelt Mevissen. „Het is vooral afwachten hoe de dienstensector, die in vergelijking met de industrie flink achterblijft, het de komende tijd gaat doen”, zegt hij.

„Verder blijft de rentevrees de markt nog wel even bezighouden, al gaan wij er vanuit dat de onderliggende inflatie niet zal doorstijgen, mede doordat naar verwachting verbetering op de arbeidsmarkt in Europa en Amerika nog lang gaat duren. Daarnaast blijft de aandacht gericht op het vaccinnieuws. Biden liet al doorschemeren dat de komende kerst waarschijnlijk weer normaal gevierd kan worden.”

"Renteverhaal blijft spelen"

Volgens Jos Versteeg, analist bij InsingerGilissen, blijft het renteverhaal voorlopig nog even boven de markt hangen. Hij wijst er echter op dat de angst dat de Federal Reserve al snel aan de rem moet trekken nog lang niet aan de orde is, doordat naar verwachting de oplopende inflatie beperkt zal blijven. „De aanhoudende trends, zoals technologie en vergrijzing, spelen daar een rol bij.”

Versteeg houdt er rekening mee dat de volatiliteit op aandelenbeurzen nog niet voorbij is. „Eerst moet de rust terugkeren op de obligatiemarkten. Daarnaast is er reden om iets voorzichtiger te zijn over chipfondsen na de lange run omhoog, hoewel we voor de lange termijn nog steeds positief over de sector zijn.”

Deze week gaat de aandacht verder nog uit naar de bijeenkomst van OPEC-leden die morgen op het programma staat. Versteeg: „De kans is groot dat, gelet op de stevige opleving van de olieprijs in de voorbije weken, de productie bij landen verenigd in de de OPEC wordt opgevoerd. Dat zal een drukkend effect geven op de oliemarkt.”

Prosus in trek

Bij de hoofdfondsen boekt Prosus 1,1% winst geholpen door de flink hogere koers bij de Chinese internetreus Tencent waar de techinesteerder een groot belang in heeft. Versteeg zegt dat naast het optimisme over de Tencent-deelneming Prosus ook goed aan de weg timmert met de maaltijdbezorging in opkomende landen, zoals India en Rusland.

Financials zitten in de voorhoede, gesteund door de aantrekkende langlopende obligatierente die in VS weer naar de 1,5% oploopt. Koploper ING koerst in reactie 4,3% hoger. NN Group en Aegon dikken 3,9% en 3,5% aan.

Uitzender Randstad valt ook in de smaak en veert 3,1% op. Staalmaker ArcelorMittal wint 0,5%.

Shell kan 1,3% bijschrijven met steun van de verder oplopende olieprijs.

Onderin loopt biotechfonds Galapagos tegen een verlies van 2,3% op. ASMI levert 2% in. ASML gaat 1,6% achteruit.

Adyen is ook in mindere doen. De koers van de online betalingsverwerker zakt 1,3% weg. Just Eat Takeaway moest 2,1% afstaan.

Bij de middelgrote fondsen is de koppositie nog steeds weggelegd voor Arcadis met een plus van 2%.

Pharming dat morgen voorbeurs kwartaalresultaten laat zien, krijgt er 0,6% bij.

Bouwbedrijf BAM (+2,5%) is aardig op dreef bij de smallcaps. Detacheerder Brunel schiet 3,4% omhoog.

Wil je de DFT Nieuwsbrief voortaan iedere ochtend automatisch via de mail ontvangen? Dan kan je je hier gratis aanmelden.