Nieuws/Financieel
1962665187
Financieel

Weg vrij voor stemming over begroting en steunpakket VS

WASHINGTON (ANP) - Democraten en Republikeinen in de Amerikaanse politiek hebben volgens The Wall Street Journal een akkoord bereikt dat de weg vrijmaakt voor goedkeuring van de overheidsbegroting én een omvangrijk steunpakket voor de economie. Die heeft forse klappen gekregen door de coronapandemie.

Een belangrijk twistpunt in de onderhandelingen was de macht van de centrale bank, de Federal Reserve, om zelf noodleningen uit te geven. Daar zou een compromis voor zijn bedacht.

De Federal Reserve mag bestaande programma's voorlopig voortzetten. Als ze later dit jaar aflopen, heeft de centrale bank wél goedkeuring van het Congres nodig om nieuwe steunmaatregelen op te tuigen, zo hebben de twee partijen volgens de krant afgesproken.

Stemming mogelijk zondag

De Senaat en het Huis van Afgevaardigden zullen mogelijk zondag nog stemmen over de afspraken. Als de twee kamers van het Congres de overheidsbegroting goedkeuren, wordt een zogeheten 'shutdown' van overheidsdiensten afgewend. Als ze het er niet snel over eens raken, komen overheidsdiensten zonder geld te zitten.

Het economische steunpakket heeft een waarde van zo'n $900 miljard (€734 miljard). Daarmee willen de parlementariërs de economische gevolgen van de coronapandemie verzachten. Er is maanden over onderhandeld tussen de Democraten en de Republikeinen. Het steunpakket voorziet onder meer in financiële hulp aan Amerikanen die door de virusuitbraak hun baan zijn kwijtgeraakt.