Nieuws/Financieel
1963195605
Financieel

S&P 500 en Nasdaq naar nieuwe records op Wall Street

De aandelenbeurzen in New York zijn maandag met winst de handel uitgegaan, waarbij de breed samengestelde S&P 500 en technologiegraadmeter Nasdaq voortborduurden op de recordstanden van vrijdag. De stemming onder beleggers op Wall Street kreeg steun van de positieve berichten over de behandeling van het coronavirus en een mogelijk versnelde goedkeuring van een vaccin in de Verenigde Staten.

De Dow-Jonesindex eindigde 1,4 procent hoger op 28.308,46 punten. De S&P 500 steeg 1 procent tot 3431,28 punten en de Nasdaq won 0,6 procent tot 11.379,71 punten.

President Donald Trump overweegt naar verluidt een experimenteel coronavaccin in een stroomversnelling te brengen zodat het middel nog voor de verkiezingen van 3 november in noodgevallen kan worden gebruikt in de VS. Ook heeft toezichthouder FDA op aanwijzing van Trump de plasmatherapie tegen Covid-19 versneld goedgekeurd.

Bedrijven in de reissector gingen flink omhoog. Luchtvaartbedrijven als American Airlines, United Airlines en Delta Air Lines klommen tot 10,5 procent. Cruisemaatschappijen Carnival, Royal Caribbean Cruises en Norwegian Cruise Line werden tot 10 procent hoger gezet.

Investeerder Blackstone maakte verder bekend dat het de Japanse activiteiten op het gebied van consumentenzorgproducten overneemt van farmaceut Takeda. Met die deal is omgerekend 2,3 miljard dollar gemoeid. Daarnaast wil Blackstone zo'n 5 miljard dollar ophalen met de verkoop van het belang in energiebedrijf Cheniere. Het aandeel Blackstone won 0,6 procent.

Techreus Apple gaf zijn opmars van de voorbije tijd een vervolg. Het aandeel steeg met een plus van 1,2 procent voor het eerst boven de grens van 500 dollar. Apple werd onlangs qua beurswaarde meer dan 2 biljoen dollar waard.

Verder zijn de markten in afwachting van de uitkomsten van het jaarlijkse symposium van de Federal Reserve. Fed-baas Jerome Powell spreekt op donderdag over de langverwachte beleidskaders van de Amerikaanse centralebankenkoepel. Daarbij zal de aandacht in het bijzonder uitgaan naar de inflatiestrategie van de Fed.

De euro was 1,1789 dollar waard, tegen 1,1802 dollar bij het slot van de handel in Europa. Een vat Amerikaanse olie werd 0,2 procent duurder op 42,43 dollar. Brentolie klom 1,6 procent in prijs tot 45,04 dollar per vat.